2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Gazdaság és Politika
Tudósító | 2017-03-30 18:36:20

Lehetőség energetikai korszerűsítéshez

A hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület szervezett pályázati fórumot csütörtökön, az Agrárcentrumban. Szó volt a lakosságot érintő energetikai pályázatokról, illetve az agrárgazdasági képzésekről, felkészítő tréningekről és egyéb lehetőségekről.

A programon, szinte személyre szabott tanácsadást kaptak, akik ellátogattak. Nem előadások megtartására került sor, hanem egy kötetlen beszélgetés zajlott a jelenlévők között. Sokakat érintenek ezek a témák, legfőképpen a lakossági energetikai pályázati lehetőségek.

Lehetőség energetikai korszerűsítéshez

Agráriumot érintő különböző képzések tekintetében azok az oktatási intézmények pályázhatnak majd, amelyek szeretnék azokat a képzéseket megtartani, amik a Vidékfejlesztési Programban nyertes pályázók kötelező oktatását hívatottak elvégezni. Ilyen pályázók lehetnek a fiatal gazdák, illetve a falusi szálláshelyet létrehozók, akik ezt ingyenesen vehetik igénybe, de kötelező jelleggel.

Lehetőség energetikai korszerűsítéshez

„Ezen felül számos pályázati felhívás jelent meg, ami a mezőgazdasági termelők jövedelmezőségének növelését, biztosítását hívatottak elérni. Így megjelent az erdészeti ágazatban, illetve a termelői összefogások erősítése, kialakítása, valamint a rövid ellátási lánc létrehozása kapcsán, ami egy különleges üzleti modell kialakítását feltételez. Azon gazdálkodóktól, akik szeretnék termékeiket helyben értékesíteni és egy konzorciumot hoznak létre, a helyben megtermelt árut – egymást segítve, hatékonyan juttathatják el a fogyasztókhoz” –tudtuk meg Benkő Zsolttól, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád Megyei területi felelőse.

Lehetőség energetikai korszerűsítéshez

A GINOP program elsősorban a lakosság pályázati lehetőségét jeleníti meg, mely 100 milliárdos forrást tartalmaz. Ennek keretében egy ingatlantulajdonos 10 százalékos önerővel, 0 százalékos kamatra hitelt vehet fel a takarékszövetkezeteken, vagy a Nemzeti Fejlesztési Programirodán keresztül, ezzel segítve az ingatlan energetikai korszerűsítését. Ebbe beletartozik a házszigetelés, nyílászáró csere, vagy napelem rendszer kiépítése. Tehát ha valaki ilyen felújításon gondolkodik, mindenképp érdemes bővebb információért fordulnia az NFP irodához, vagy a Széchenyi Programiroda munkatársaihoz a Szőnyi utca 1. szám alatt. Április 24-től lehet ezeket benyújtani, de néhány feltételnek meg kell felelni a lakóingatlan műszaki állapotára vonatkozólag. Energiatanúsítvány szükséges a benyújtáshoz, melyet egy felmérést követően készít el az energetikus, aki megállapítja, hogy a tervezett beruházás milyen megtakarítást eredményez majd.

 

RV