2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Szabó Viktor | 2018-01-13 12:13:21

Legyen életformánk a tekerés!

Az ünnepek alatt kipihentük magunkat, és volt időnk elgondolkodni azon is, mit szeretnénk idén másként csinálni. Nagy lendülettel vetettük bele magunkat ismét a kihívások tengerébe, és remélhetőleg ez a lendület tart is még egy darabig - jó esetben egész évben. Akik a sportosabb, egészséges életmód mellett döntöttek, azoknak segítettünk a Családi magazinban, Dr. Dudás-Szabó Anettel, az Anett SpinRacing tulajdonosával és edzőjével, valamit Samu Mónikával, edzővel.

Legyen életformánk a tekerés!

Legyen szó akár fogyókúráról, akár állóképesség javításról, növelésről, akár erősítésről, tökéletes választás a spinracing. Fontos tudni, hogy van különbség a spinning és a spinracing között. Mindkettőre igaz, hogy edző irányításával végzett zenés-csoportos, teremben végzett edzésforma. A spinninget Johnny Goldberg találta ki, aki egy éjszakai kerékpáros edzése közben sérült meg. Ekkor jött az ötlet, hogy biztonságosabb körülmények között is fel lehetne készülni az országúti kerékpárversenyekre. A hagyományos szobakerékpárnál jóval strapabíróbb szerkezetet fejlesztett ki, amelyeknek felhasználása is szélesebb körű. Azonban a spinning edzés főként az alsó végtagokra koncentrál. A spinracing ezzel szemben a teljes testet edzi. Az alsó végtagot, a hátizmot, a mellizmot, a karok izmait és a has izmait is, hisz a folyamatos tekerés mellett, edzés közben gumikötelet és súlyzót is használunk. Tulajdonképpen a spinracing, a spinning továbbfejlesztett változata.

Legyen életformánk a tekerés!

Sokan tartanak attól, hogy a spinracing edzés nagyon fárasztó, és úgy gondolják, csak haladóknak ajánlott, pedig ez nem így van. Bár a teremben végezhető sportok közül ez az egyik legkeményebb kardió edzés, de a legjobb eredményt is ezzel tudjuk elérni. No, és nem kell már az első alkalmakkor 200 százalékon teljesíteni, végezhetjük a gyakorlatokat akár könnyített változatban is, vagy választhatunk kisebb súlyokat is, amíg bele nem jövünk. A negyedik, ötödik alaklom után már meg sem fog kottyanni!

Egy edzés 70 perc, ami áll egy körülbelül 10 perces bemelegítésből, majd ezt követi egy 45 perces intenzív rész, 5 perc levezetés és 10 perc nyújtás. Az edzésen kisebb és nagyobb pedálfordulatok váltják egymást, illetve lehet váltogatni a speciális bicikli ellenállását is, tekerhetünk hegymenetben, síkmenetben és lejtőn is. A zenének és persze a mindig mosolygó edzőknek köszönhetően, minden edzés remek hangulatú, még aki lehangoltan érkezik az is fülig érő szájjal, feltöltődve távozik. Nem is csoda, hisz a testmozgás nem csak a testünkre, de a lelkünkre is jó hatással van.

Legyen életformánk a tekerés!

A spinracing, ízületkímélő edzésforma, hiszen a láb nem ütődik a talajhoz, folyamatos munkát végez a pedálon, így nem terheli sem a boka-, térd ízületeket, sem a csípőt, derekat. Akár extrém túlsúllyal is el lehet kezdeni. Aki szinten szeretné magát tartani, annak heti két edzés már elegendő, viszont, ha valaki szeretne fogyni, annak heti három-négy edzés ajánlott - így akár tizen-huszon kiló fölöslegtől is megszabadulhatunk, és ami a legfontosabb, hogy a fogyás tartós lesz. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően pedig nem csak fittek, de energikusak, kiegyensúlyozottak is leszünk, és az önbizalmunk is növekszik. A magas vérnyomás és a cukorbetegség sem kizáró ok, sőt, ezzel a mozgásformával ezek a betegségek is karban tarthatók, s emellett még az immunrendszerünk is erősödik.

Legyen életformánk a tekerés!Császár Edit és Samu Mónika

Az Anett SpinRacinget Hódmezővásárhelyen, a volt Majolikagyár épületében találjuk meg, a Széchenyi tér 1. szám alatt. Edzések minden hétköznap 17:30-18:30-ig, illetve 19:00-20:00-ig tartanak, és a tervek szerint szombatonként is lesznek majd edzések. Mindenképpen ajánlott bejelentkezni telefonon, hiszen a létszám korlátozott: a teremben 14 kerékpáron tekerhetünk, így a maximum létszám is 14 fő.

Legyen életformánk a tekerés!

Dr. Dudás-Szabó Anett

Bejelentkezni a 30/34-620-34-es telefonszámon lehet, vagy akár a facebook oldalon keresztül. Az Anett SpinRacing is csatlakozott az Egészséges Vásárhely Programhoz, amelynek keretében, szerdánként a fél 6-os edzéseken a programban regisztrálók ingyen vehetnek részt. Tárt karokkal várnak bennünket az edzők: Dr. Dudás-Szabó Anett, Samu Mónika és Császár Edit.

Kiskata