2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-02-27 12:54:24

Lázár: stratégiai cél a várak fejlsztése

Eddig húsz megyei jogú várossal kötött együttműködési megállapodást a kormány 2400 milliárd forint értékben – tájékoztatott a Parlament hétfői, plenáris ülésén képviselő kérdésre Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: ebből 1400 milliárd uniós és ezer milliárd hazai forrásból kerül kifizetésre.

Lázár: stratégiai cél a várak fejlsztése

Eger városának terveit 80 milliárddal támogatja a kormány, amelyből a legjelentősebb az M3-as autópálya és Eger összekötése négysávos autóúttal. Magyarország egyik legjelentősebb múzeumának és nemzeti emlékhelyének, az egri vár fejlesztésére pedig 2015-ig 2,3 milliárdot költöttek – tájékoztatott a miniszter, nemzetstratégiai célnak nevezve a várak felújítását és azokban közösségi terek kialakítását.

A kormány 6,5 milliárdot szán a vár teljes rekonstrukciójára, ebből 1,3 milliárdot a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram pályázatán nyert a város. Ezen felül a kormány további ötmilliárdot szán a vár fejlesztésére. Tavaly a tervezési előkészítésre negyedmilliárdot megkapott Eger, az idén a Modern Városok Programjának 152 milliárdos hazai és 250 milliárdos uniós keretéből - amennyiben a tervezés jól halad -, négymilliárdra számíthat a város a vár fejlesztésére.

Lázár: stratégiai cél a várak fejlsztése

A Fidesz képes különbséget tenni a pragmatikus érdek és a világnézeti elkötelezettség között

A Fidesz az elmúlt három évtizedben konzekvensen és számon kérhető módon kiállt ki a kommunista diktatúra örökségének lebontásáért – jelentette ki azonnali kérdésre reagálva Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: az Oroszországhoz fűződő viszony kapcsán mindig is képesek voltak különbséget tenni a pragmatikus ország érdek és saját világnézeti elkötelezettségük között. A gazdasági realitás ma viszont az, hogy Magyarország – ahol négymillió háztartás fűt gázzal - a legolcsóbban Oroszországtól tudja beszerezni a földgázt. Ettől viszont nem leszünk kommunista-barátok – szögezte le a miniszter, hozzátéve: a kormány valamennyi állam jogát tiszteletben tartja, hogy a Magyarország területén lévő katonasírokat gondozza.

Lázár: stratégiai cél a várak fejlsztése

Magyarország fair Brexitben érdekelt

Jelen pillanatban kisebbségben van az unióban erős nemzetállamok elve, amelyet a V4-ek, vagy Magyarország képvisel – fogalmazta meg azonnali kérdésre reagálva a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János rámutatott: az Európai Unió fennállása óta bekövetkezett legnagyobb kudarcát a Brexitet számos vita előzte meg, amelyek során a brüsszeli apparátusnak sikerült elérnie, hogy döntően munkaerő-piaci és más, nemzeti szuverenitást érintő kérdések miatt az unióból kilépés mellett szavazott a brit választók többsége.

Magyarország a kialakult helyzetben egy fair Brexitben érdekelt, amelyben mindkét fél jól jár, hiszen az kialakuló helyzetben Magyarország legnagyobb unión kívül kereskedelmi partnere az Egyesült Királyság lesz. A menetrend kidolgozása az áprilisi Európai Tanács ülésen kezdődik meg, ahol sor kerül Michel Barnier biztos – aki nemrég jár Budapesten és tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel – meghallgatására.

Nagy a hübrisz és kevés az alázat a brüsszeli bürokráciában, mégsem lenne helyes az apparátus és Juncker elnök fejét követelni – szögezte le Lázár János, felvázolva, hogy márciusban Rómában találkoznak az unió országainak vezetői és megtalálni a közös érdekek érvényesülésének lehetőségét.

Lázár: stratégiai cél a várak fejlsztése

Negyedével kevessebbért 40 százalékkal több

A hódmezővásárhelyi közvilágítás korszerűsítése nyomán 25 százalékkal csökkent a közvilágítás költsége és negyven százalékkal nőtt a megvilágítottság – jelentette ki Lázár János a Parlament azonnali kérdések órájában felszólalva. Mint elmondta, aki felkeresi mai, vásárhelyi lakossági fórumát és a holnapi, makói fórumot, világosan láthatja a különbséget a vásárhelyi és még a fejlesztés előtt álló makói utcákban. A vásárhelyi beruházásról szólva emlékeztetett: azért nem tudott a város ilyen típusú referenciát kérni a kivitelezőtől, mert eddig senki nem végzett ilyen volumenű munkát hazánkban.

Aki eddig a vásárhelyi projektet vizsgálta, száz százalékban megfelelőnek találta azt – tette hozzá, míg más ügyekben van tudománya az ellenzéki képviselők által tett büntető feljelentésekről, azonban azok vizsgálata még folyik. Ahol a kiíró önkormányzat jól választotta meg a technológiát és megfelelően készítette elő a beruházást, ott – Vásárhelyhez hasonlóan – csökkenő költségek mellett javult a közterületek megvilágítottsága.

A magyar településeket a megtakarítás lehetősége mellett az is motiválta a közvilágítás korszerűsítésében, hogy ezáltal igyekezetek magukat függetleníteni az energia-szolgáltatóktól.

Arnay