2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-10 19:03:18

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

- A választókerületemnek két központja van, Hódmezővásárhely és Makó, s az utóbbiból akár regionális centrum is válhat, ehhez azonban első lépésként fejleszteni kell az úthálózatot - fejtette ki péntek este a Maros-parti városban Lázár János. A miniszter abban az Almási iskolában tartott fórumot, mely két éven belül egy 16 tantermes új épülettel bővül összesen 1,4 milliárd forintból.

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

Makón Kovács Sándor települési képviselő körzetében folytatódott az őszi lakossági fórumok sora. Pénteken este az Almási utcai iskola ebédlőjében várták az érdeklődőket. Elsőként Farkas Éva Erzsébet polgármester röviden vázolta a makói fejlesztéseket. Külön kitért arra, hogy az összejövetelnek helyet biztosító intézmény tornacsarnoka nemrég újulhatott meg 30 millió forintból. - Ennél jóval nagyobb volumenű fejlesztés is vár az iskolára, hiszen két esztendőn belül 1,4 milliárd forintból 16 tantermes új épülettel bővülhet - emelte ki a városvezető. Kovács Sándor pedig azokat az eredményeket részletezte, melyeket a körzetében sikerült az idén megvalósítani, íme:

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

A két ismertető után a jelenlévők kaptak szót. A legtöbben a rossz állapotban lévő járdák, utak, parkolók ügyében szólaltak fel. Hegedűs István elmondta: már két éve kéri, hogy a Posta utcában tegyék rendbe mind a járdát, mind a parkolót, de eddig nem történt semmi. Pataki István szerint az Almási utca egyes szakaszán kész hullámvasút a gyalogló, Bíró Sándorné pedig a Szent Háromság utcában szeretné, ha kijavítanák a hasonló hibákat. Takács Sándor is ehhez a témakörhöz csatlakozott, de ő azt fejtette ki: a Baross utcában előttük is rossz volt a járda, de ő felhívta a Városgazdalkodási Kht., s tőlük kért és kapott járdalapokat, s maga javította ki a hibás szakaszt. - Az idén összesen 106 millió forintot tudtunk erre a célra elkölteni, s ebből csak a legkritikusabb állapotban lévő járdákat tudtuk rendbe tenni, szeretnénk, ha jövőre egy kicsit nagyobb összegből gazdálkodhatnánk, szerencsére a Start közmunkaprogram keretében is sikerült több utcában kijavítnai a hibákat - válaszolta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

A fórumon részt vett Lázár János is. A miniszter reagált egy energetikai korszerűsítéssel kapcsolatos kérésre. Dávid Katalin a Pipacs utcai házának hőszigetelésére sikeresen pályázott, de a kivitelezés során gond akadt a szomszédjával, ugyanis a körülbelül 10 centiméter vastag szigetelőanyag átnyúlt volna a másik portára, mely a tulajdonosának nem tetszett. - Sajnos, mi magyarok ilyenek vagyunk, nem azt nézzük, hogyan tudnánk segíteni a másikon, hanem épp ellenkezőleg, megpróbálunk neki még keresztbe is tenni, amúgy nem értem az ellenállást, ha szigorúan vesszük a tulajdonjogot, akkor a szomszéd a másik házfalához még kerékpárt sem támaszthat, hiszen be kell tartania az 1 méteres távolságot - fejtte ki Lázár János.

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

Borka Andrea Makóról Szegedre jár át busszal a munkahelyére. - Tizenhét éven keresztül megfelelő volt a kora reggeli járat menetrendje, de most a szolgáltató megváltoztatta azt, így jóval korábban indul a busz, emiatt hajnalban kell kelnünk - sorolta a panaszos. Ez a gond természetesen nem csak őt érinti, hanem nagyon sok más makóit is. - Nyolcvanan írtuk alá azt az ívet, melyben arra kérjük a DAKK Zrt.-t, hogy állítsa vissza a régi menetrendet, de azóta sincs változás - folytatta Borka Andrea. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: ezt az ívet hozzák be az önkormányzathoz, ha ez megvan, akkor fel tudják venni a kapcsolatot a társasággal. Lázár János a közlekedés kapcsán arról beszélt, hogy nagyon fontosak a megfelelő minőségű utak ebben a térségben is. - Ha ezek nincsenek, akkor az a gazdaság, a turizmus fejlődését is gátolják, a választókerületemnek két központja van, az egyik Hódmezővásárhely, a másik pedig Makó, az utóbbi akár regionális centrum szerepét is betöltheti - vélekedett a miniszter. Ezért Lázár János igen részletesen fejtette ki, milyen utakat, elkerülőket kell megépíteni, kialakítani Makó környékén, amit tőle itt hallhat:

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

Lázár: Regionális centrum válhat Makóból

Munkatársunktól. K.