2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Gazdaság és Politika
Soós Kata | 2017-04-13 06:10:05

Lázár: Nemzeti bátorságra van szükségünk

A Modern Városok Program hatalmas lehetőség Hódmezővásárhely számára, amely hosszú távú fejlődést hozhat a városnak és a térségnek – mondta el a Vásárhelyi Televíziónak Lázár János Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, akit a Heineken elleni küzdelemről, Soros György egyeteméről és vásárhelyi fejlesztésekről is kérdeztük.

Sokan az jósolták, hogy egy olyan nagy multinacionális vállalat, mint a Heineken ellen lehetetlen sikert elérni, az Igazi Csíki Sör elleni fellépés így eleve kudarcra ítéltetett. Miért tartotta fontosnak, hogy harcba szálljon?

Bálint Gabriella képviselő asszonyt illeti a köszönet és az elismerés, ő volt az, aki ráirányította sokunk figyelmét a székelyföldi magyar Csíki sörgyár és a Heineken csoport között zajló küzdelemre. Az ügy jelentősége abban rejlik, hogy talán ez az első alkalom, amikor a hétköznapok nyelvére, a hétköznapi világra le tudtuk fordítani a nemzeti összetartozás kérdését. A szándék, ami a kettős állampolgárság, a szavazati jog megadása, az együttműködés és a támogatás mögött húzódik, itt egy konkrét ügyben, egy közös kiállásban és egy közös sikerben ölthetett testet. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a vásárhelyi képviselő-testület bojkottjához csatlakoztak, együtt rá tudtuk venni a Heinekent, hogy megszülessen egy védjegyhasználati megállapodás és engedje a Csíki Sör márkanév használatát. Hosszú évek küzdelme zárul le. A tanulság: ha közösen kiállunk az érdekeink mellett, ha össze tudunk fogni a széthúzás helyett, akkor komoly eredményeket érhetünk el. Nem nemzeti gyávaságra, hanem nemzeti bátorságra van szükségünk, nem megfutamodnunk kell, hanem igenis fel kell lépnünk a saját érdekeink védelmében.

Tekinthetjük ezt akár üzenetnek is?

A kormány világos üzenetet küldött mindenki számára: ha egy magyar vállalkozást egy multinacionális cég megtámad, akkor arra számíthat, hogy a magyar kormány a vállalkozás segítségére siet, és a magyar fél mellett csatába száll. Minden magyar vállalkozást és minden magyar érdeket meg fogunk védeni legyen az ország határain belül, vagy azokon túl. Ezért foglalkozunk az élelmiszerek kettős minőségével, vagy a kereskedelmi szabályok megváltoztatásával is. A magyar munkavállalók és fogyasztók érdekeit a kormánynak meg kell védenie.

Lázár: Nemzeti bátorságra van szükségünk

Napok óta támadják Magyarországot és a kormányt a Soros György által alapított egyetem, a CEU kapcsán. Számtalan véleményt, értelmezést olvashatunk. Mi a kormány szándéka a felsőoktatás szabályozásával?

Két intézményről beszélünk: van egy államilag elismert és rendezett körülmények között működő Közép-Európai Egyetem és van egy CEU nevű társintézménye. Mindez lényegében azt jelenti, hogy ha valaki beiratkozik a Közép-Európai Egyetemre, akkor két diplomát kap: egy magyar és egy amerikai diplomát, szemben a magyar egyetemekkel, ahol csak egy diplomát szereznek a hallgatók. Ez igazságtalan versenyelőnyt jelent, a Kormány pedig azt szeretné elérni, hogy a CEU-nak se legyen kiváltságos helyzete egy magyar egyetemmel szemben. 2017-ben lejár a Magyarországon működő összes külföldi egyetem működési engedélye, a kormány pedig két éve dolgozik azon, hogy felmérje, milyen körülmények között működnek ezek az iskolák. Ekkor derült ki, hogy van egy-két olyan egyetem, amelynek teljesen indokolatlanul helyzeti előnye van a magyar egyetemekkel szemben. Ezért fogadott el egy törvényt a Parlament, amely tiszta, egyértelmű helyzetet teremt, mindenkire egyformán vonatkozó szabályokkal. Érthetetlen, miért kapjon egy külföldi egyetem a magyar egyetemeknél több jogot Magyarországon. Azt szeretnénk, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő legyen, a törvények mindenkire vonatkozzanak és mindenki tartsa is be azokat. Amit pedig látunk az egy politikai hisztériakeltés, Soros György a hálózatain keresztül nyomást próbál gyakorolni különböző szervezetekre és ezáltal a magyar kormányra.

Mi a véleménye arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem is kiállt a CEU mellett?

Nehéz józan ésszel belátni, hogy a szegedi egyetem életét hogyan befolyásolja a külföldi egyetemek egységes szabályozása, vagy a vásárhelyi mezőgazdasági karon tanuló diákok helyzetét miként javítja, ha Soros György egyeteme átláthatatlanul és kiváltságokkal működhet Budapesten. A kiállás valójában csupán egyetlen dologról szól: megmutatja, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek komoly politikai elkötelezettsége van, markánsan és aktívan kormányellenes politikát képvisel. Ha a véleményemre kíváncsi, azt gondolom, kár az egyetemet politikai vitákba és politikai akciókba vinni, nem azt várják az intézménytől az ott tanuló diákok vagy a szüleik.

Soros György neve a CEU előtt is gyakran felbukkant a hazai, vagy a külföldi sajtóban, leginkább a bevándorlás miatt. Véletlen egybeesés? Hol tart most Magyarország ebben a küzdelemben?

A magyar kormánynak Soros Györggyel nem az egyetem, hanem a bevándorlás miatt van nézeteltérése. Két erő áll szemben egymással Európában: az egyik meg akarja szervezni, a másik meg akarja állítani a bevándorlást. Mi meg akarjuk állítani, Soros György és barátai, illetve a hozzájuk csatlakozó, többnyire baloldali politikai erők pedig meg akarják szervezni. A magyar határvédelem miatt kialakult egy konfliktus: míg mi mindent megteszünk, hogy megvédjük a határainkat, és megakadályozzuk, hogy migránsok árasszák el hazánkat és Európát, különböző országok és Brüsszel nyomást gyakorol ránk, hogy engedjük át a migránsokat, akiket majd – valamilyen kvóta vagy válogatás alapján – szétosztanak Európában. Soros György pedig civil szervezeteket küld, hogy a bevándorlókkal kooperálva megpróbálják a magyar törvényeket kijátszani és elérni, hogy az uniós fórumokon a magyar jogi határzárat megbuktassák. Talán nem túlzok, ha azt mondom, Európa történelme itt zajlik a magyar határon, így érthető, hogy az egymással szemben álló erők nálunk csapnak össze a legerősebben.

Ezért van szükség a Nemzeti Konzultációra is?

A kormánynak támogatásra és segítségre van szüksége ahhoz, hogy Brüsszellel fel tudja venni a harcot és meg tudja védeni a magyar érdekeket. Akkor lehet sikeres a nemzeti érdekvédelem, ha össze tudunk fogni és a választópolgárok a kormány mellett állnak, ezért is kérdezzük meg folyamatosan, milyen irányba menjünk. A következő 3-4 hónapban nagyon sok támadást fogunk kapni, minden ügyet – köztük a CEU-t is – arra fognak felhasználni, hogy nyomást gyakoroljanak Magyarországra annak érdekében, hogy beengedjük a déli határainkon a bevándorlókat, nyugatról pedig fogadjunk vissza, akiket ideküldenek. Ezt a nyomást kell kivédenünk, ami a választópolgárok támogatása nélkül nem sikerülhet.

Térjünk egy kicsit vissza Hódmezővásárhelyre, ahol javában zajlik a körgyűrű építése. Hol tart a beruházás?

Az elmúlt évtizedek legjelentősebb közlekedésfejlesztése zajlik Hódmezővásárhelyen. A körgyűrű egy részét az állam, másik részét a város építi. A 47-es és a 45-ös főút miatt naponta 20 000 autó halad át a városon, ami komoly terhet jelent a lakosságnak és a környezetnek is. Hosszú évek óta fontos célkitűzésünk, hogy ezt a forgalmat a településen kívül vezessük el. Az északi elkerülő út munkálatai látványosan zajlanak. A körgyűrű a 47-es főút ATEV-nél lévő csomópontja és a földeáki út összeköttetésével, a keleti elkerülő út megépítésével válik majd teljessé, ez a beruházás jelenleg előkészítés alatt áll.

A Tram-Train közműkiváltása is elkezdődött. A villamos-vasúti rendszer legalább annyira meghatározhatja a város és a térség közlekedését, mint az elkerülő utak.

Naponta tízezer ember ingázik Szeged és Hódmezővásárhely között, ezért fontosnak tartom a két város együttműködésének erősítését. Sokan járnak Szegedre egyetemre, középiskolába, kórházba, áruházakba vagy egyéb szolgáltatásokat igénybe venni, és Szegedről sokan járnak Hódmezővásárhelyre dolgozni vagy részt vesznek a vásárhelyi életben, ezért szeretnénk a két település közötti közlekedést könnyíteni és gyorsítani. A Tram-Train rendszerrel 25 perc alatt az egyik város központjából a másik központjába utazhatunk. A könnyebb, gyorsabb és egyszerűbb utazás a munkahelyteremtés és települések megtartó ereje szempontjából is fontos.

Nem mindenki ért egyet a fejlesztéssel. Hallani negatív hangokat is.

Mindig akadnak olyanok, akik az újdonságot, a változást, a fejlődést nehezen, rosszallóan, vagy kételkedve fogadják, és inkább mindent hagynának úgy, ahogy volt, a várost azonban folyamatosan modernizálni, fejleszteni kell. Ebben rejlik a jövő. A Tram-Train egy életminőséget befolyásoló beruházás, új lehetőségeket teremt nekünk és a gyermekeinknek. Az, hogy az elkerülő utaknak köszönhetően kevesebb autó halad át a városon, és villamossal környezetkímélő módon, egyszerűen és gyorsan lehet a szomszédos megyeszékhelyre utazni, élhetőbbé és versenyképesebbé teszi Vásárhelyt a jövőben. Szeged-Algyő-Hódmezővásárhely egy erős, 2-300 ezres agglomerációt alkothat, amely nem kevesebb, hanem több lehetőséget teremt mindannyiunknak. Nem vagyok híve a bezárkózásnak, nem szabad presztízskérdést csinálni abból, hogy Szegeddel akarunk kooperálni, sőt az együttműködésbe Makót is be kell kapcsolni a következő húsz esztendőben.

A Tram-train beruházás magával hozhatja a Belváros felújításának folytatását is?

Rendbe kell tenni az Andrássy út első szakaszát. A Rapcsák András utca felújítása jó példa lehet, de a belvárosban a parkolási kérdéseket kell minél előbb rendezni. A felmérések alapján sokan a Zrínyi utcai megüresedett telken egy parkolóház, mélygarázs létesítését szorgalmazzák, ami ki tudja szolgálni a kórházat, valamint a belvárosi intézményeket. Fel kell mérni azt is, mire volna szükség a parkolók mellett, hiszen a mélygarázs fölött irodákat, üzleteket, pénzügyi vagy egyéb szolgáltatások kirendeltségeit is ki lehet építeni. Egy biztos, a ronda ház helyett egy szép házat kell oda építeni.

Orbán Viktor járja az országot a Modern Városok Program keretében. Hódmezővásárhelyre mikor érkezik?

A 23 megyei jogú város utolsó állomása Hódmezővásárhely lesz, ahol a miniszterelnök úr egy összegzést szeretne adni az elvégzett munkáról és a megkötött megállapodásokról. A Modern Városok Program a következő évek egyik nagy decentralizált fejlesztési programja, amelyben a városok határozzák meg, mire van szükségük és hogyan tudnak a regionális fejlődéshez, valamint a magyar gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez hozzájárulni. Hódmezővásárhelynek a következő hetekben meg kell határoznia azokat a stratégiai kitörési pontokat, amelyek fejlesztésével érdemben erősödhet a város és a térség. Én elsősorban iparágak fejlesztésén gondolkodnék, arról győzném meg a meglévő ipari szereplőket, hogy újabb gyárakat telepítsenek ide, vagy azt kérném a kormánytól, hogy az élelmiszeripari beruházások egy részét Hódmezővásárhelyre irányítsa és fejlessze a vásárhelyi főiskolát. Május közepén érkezik a miniszterelnök, addig a város vezetésének olyan stratégiát kell kialakítania, amely hosszú távú fejlődést garantál Hódmezővásárhelynek. A Modern Városok Program hatalmas lehetőség, jól kell élnünk vele.

Forrás:

Rókus Ákos

ügyvezető igazgató