2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-5°C
Felhős / 1°C
v / -5°C
h / -5°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-03-13 13:43:45

Lázár: "kulcsrakész" erőművet kapunk

12 és félmilliárd euróért kulcsrakész atomerőművet kapunk az oroszoktól, bármennyivel is többe kerüljön az többe a kivitelezés – jelentette ki Lázár János a Parlament hétfői, plenáris ülésén.

 

Lázár: \

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetetett: az Országgyűlés 2014-ben elsöprő többséggel támogatta a nukleáris kapacitás fenntartását, amely a mindenkori hazai áramfogyasztás felét képes fedezni.

A hazai és brüsszeli szakértők is megállapították, hogy Magyarország jól tárgyalt, a 12 és félmilliárd euróért fix áron kulcsrakész atomerőmű építésére kerül sor, Magyarország nem vállal plusz költséget – tette hozzá a Lázár János, aki emlékeztetett: a beruházás egy piaci befektetőnek jelen formájában nem érné meg, hiszen az elvárt 4-5 százaléknál jóval kevesebb haszonra számíthatna, azonban a beruházás meg fogja termelni a működés költségeit, tehát veszteségről szó sincs.

A miniszter kijelentette: a 12 és félmilliárd euró a teljes költséget tartalmazza, amely fedezi a berendezések, a megvalósítás, a beüzemelés, a nukleáris fűtőanyag és annak elszállításának, a karbantartás, sőt a hitel költségeit is.

Lázár: \

A közétkeztetésben nagyobb szerepet kaphat a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar

Hazánkban másfél millióan veszik igénybe a közétkeztetést nap mint nap, akik között egymillió a gyermek – mondta el kérdésre válaszolva Lázár János, kifejtve: a gyerekek szülei negyven milliárdot fizetnek az étkezésért, amelyet az állam további hetven milliárddal támogat, így a gyerekek jó része államilag támogatott étkezésben részesül. Az étkeztetés minősége kulcskérdés, ezért a kormány úgy döntött, hogy felmenő rendszerben az óvodásoktól indulva megfelelő étkeztetést kíván biztosítani a gyermekeknek.

Miután állami üzemeltetésbe került valamennyi iskola, felmerül, hogy a közétkeztetésben az állam megrendelőként felléphet-e, amelyről kormánydöntés még nem született. Azonban arról nincs szó – húzta alá a miniszter -, hogy ez a szolgáltatókat érintené.

Arról lehet szó, hogy az állam rendelje meg a közétkeztetést ugyanazoktól az önkormányzati cégektől, akik most is ezt biztosítják, és mindettől egyrészt a minőség javulását várja a kormány, másrészt azt, hogy a közétkeztetésben első sorban a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeit használják fel. Ha az állam lesz a megrendelő, minderre több lesz a lehetősége is – fogalmazott Lázár János.

A vásárlók és a dolgozók mellett áll a kormány a multikkal szemben

A kormányzat eddig csak kritikát kapott azért, hogy a multinacionális cégeket rá szeretné venni az élelmiszer minőség garantálására és bevonni a közteherviselésbe, miközben megvédi a fogyasztókat és a cégek munkavállalóit – jelentette ki Lázár János. A miniszter kijelentette: a kormány elé még nem került anyag, azonban társadalmi konzultációt indítanak annak kidolgozására, hogyan tudják megvédeni a magyar fogyasztók és munkavállalók érdekeit a multinacionális kereskedelmi láncok ellenében.

A miniszter emlékeztetett: a jelen kormány vezette be a kiskereskedelmi különadót, amelyet a jövőre nézve kellett megszüntetni, de a multinacionális cégeknek komolyan kellett a zsebükbe nyúlniuk, hogy Magyarország 2010 után konszolidálható legyen, de ez a kormány volt az, amely bevezette és Brüsszelben meg is védte a pláza-stopot, és indítványozta, hogy az az élelmiszerkereskedelmi lánc, amely két éven át veszteséges, ne folytathassa tevékenységét.

Lázár: \

A pályázati szerződésekkel és kifizetésekkel Magyarország vezető Európában

Lázár János megköszönte annak az 1800 kormányzati tisztviselőnek a munkáját, akik megmentették Magyarország 2007 és 2013 közötti uniós forrásait, így 106 százalékon teljesíthettünk, holott a kilátások ötven százalékos veszteséget jeleztek előre. Az idén március 6-án a 2014 és 2020 közötti keret 95 százaléka került meghirdetésre, és a hónap végéig az összes pályázat megjelentetését tervezi a kormányzat. Az év végére a rendelkezésre álló források 85 százalékát fogják szerződésekkel lekötni a tervek szerint – tette hozzá a miniszter, rámutatva: az idén 2200 és 2700 milliárd forint közötti össze kifizetését tervezik, amely a legnagyobb kifizetés lesz hazánk uniós tagsága óta.

A tervek szerint 2018 tavaszára valamennyi pályázat szerződésekkel lesz lefedve, ezzel a teljesítménnyel a legjobb helyen állunk Európában – fogalmazott a tárcavezető.

Az agráriusoknak kell egymással együttműködniük

Ma Magyarországon 14 olyan felsőoktatási intézmény van, amelyben agrárképzés folyik – jelentette ki azonnali kérdésre reagálva Lázár János. A miniszter kijelentette: a területen folyó oktatás kiemelten fontos a kormány számára és az elsorvasztás helyett épp szerkezeti és tartalmi fejlesztést kívánnak megvalósítani több mint százmilliárdos keretből.

A kormány még nem döntött a szerkezeti átalakításról, és tisztában vannak a vidéki agrárfelsőoktatási intézmények történeti és gazdasági kötődéseivel is. Azonban meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi képzés képes-e a magyar agrárium GDP-termelési képességének növekedését szolgálni, vagy a nagy egyetemi integrációk során megvalósuló forráselvonások vesztesei lesznek. A miniszter leszögezte: nem tudja elhinni, hogy egy olyan egyetemen, ahol erős természettudományi, orvosi és egy bölcsészettudományi kar működik, ott a helyi agrároktatási kar nyertes lehet. Magyarországon az agráriusoknak kell egymással együttműködniük és az ágazatban oktató egyetemek és főiskolai karoknak kell együtt dolgozni – tette hozzá Lázár János.

A miniszter szólt arról is, hogy az agrár felsőoktatásban végzők egynegyede nem a szakterületen helyezkedik el, ami jelzi, hogy tartalmi változásra van szükség, felmérve, hogy a ma oktatott tananyag felfogható-e a mai modern mezőgazdaság számára szükséges tudásként. Az országnak jól képzett állattenyésztőkre és növénytermesztőkre van szüksége, amelyhez szerkezetileg az agrárintézmények együttműködése vezethet, azonban a kormánynak nem célja egyetlen egyetemi, vagy főiskolai kar megszüntetése sem.

Arnay