2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2017-05-19 11:07:25

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

Ma Magyarországon csak az nem dolgozik, aki nem akar – jelentette ki Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlésén, Hódmezővásárhelyen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő „A térség lehetőségei, forrásai hazai és uniós viszonylatban” című előadásában úgy fogalmazott, egyre több a munkahely a nyílt munkaerőpiacon, ezzel párhuzamosan pedig csökken a közfoglalkoztatottak száma is.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

A tárcavezető szerint az elmúlt 30 évben idehaza az a gondolkodásmód a jellemző, hogy a vállalkozók kevesen vannak, lopnak, csalnak, hazudnak, és ki kell szorítani őket. Ezen a gondolkodásmódon változtatni kell, hiszen a vállalkozók nélkül nincs gazdaság. Álláspontja szerint azokon kell segíteni és azokat kell szövetségesnek tekinteni, akik alkotni akarnak, tenni a társadalomért. Lázár János úgy fogalmazott, a legfontosabb szövetséges a magyar kormánynak az a vállalkozó, aki tud magának biztonságot teremteni.

A miniszter ismertette a kormány álláspontját a gazdaság szempontjából is. Eszerint az államadósságot alacsonyan kell tartani, mert az az ország, amely eladósodik, feladja szabadságát, a magas államadósság ugyanis jelent. Emellett alacsony hiány határozza meg a kormány politikáját. Ma Európa legalacsonyabb költségvetési hiányával dolgozik a kormány. A Miniszterelnökség vezetője kiemelte, az államnak nem szabad túlköltekeznie.

Lázár János fontosnak nevezte a növekedés támogatását és erősítését is, mert ezen múlik az ország jövője. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy uniós források nélkül is el lehet érni a 4-5 százalékos növekedést. Mivel 2020 után kevesebb forrás jön az unióból, vagy nehezebb lesz hozzáférni, számolni kell azzal, hogy a gazdaság önerejéből is növekedjen.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

A munkalapú társadalomról szólva elmondta, azokat kell támogatni, akik munkahelyeket teremtenek és a munka világát segítik, valamint biztosítani kell az egyelő közteherviselést. Ezt az egykulcsos, 15 százalékos adó biztosítja. Hangsúlyozta, ma mindenki dolgozhat Magyarországon, aki akar. Bővülnek a munkahelyek, viszont egyre kevesebb a közfoglalkoztatott, ezzel párhuzamosan több álláshely van a nyílt munkaerőpiacon. Jelenleg majdnem 4,5 millió ember fizet adó a munkája után, ezt a vállalkozók sikerének is értékelte a miniszter.

A családtámogatásról és annak jelentőségéről is beszélt Lázár János. Szerinte ma a munkaerő minősége és lehetősége jelenti a legnagyobb kihívást, ehhez pedig a családokat kell támogatni. A kormány arra törekszik, hogy a gyermeket vállalókat támogassák. Ma 3-4 ezerrel születik több gyerek egy évben, mint korábban, de az lenne a jó, ha ez a növekedés 30 ezer lenne. Más országokkal ellentétben a kormány azt mondja, hogy van még potenciál a magyar társadalomban, így nem kell más országokból befogadni embereket.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a régióban nagy lehetőségek vannak a gazdaságfejlesztés tekintetében, ezért jövő pénteken, amikor a miniszterelnök a Modern városok program keretében Hódmezővásárhelyre érkezik, Orbán Viktor figyelmébe ajánlják a Békéscsaba-Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka együttműködést. A politikus szerint fontos, hogy a közlekedést is fejlesszék, ezért támogatják a 47-es főút négysávúsítását. Az együttműködés észak irányába Debrecenig bővíthető.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke előadásátban arról beszélt, hogy Hódmezővásárhely az elmúlt egy-két évtizedben hatalmas fejlődést produkált. Szerinte viszont Arad és Temesvár térsége még jobban fejlődött, ezért az lesz a nagy kérdés, hogy a térség meg tudja-e ragadni azt a lehetőséget, amit Szerbia felé a határ nyitottsága jelent. Az elnök hozzátette, a gazdaságban mára egyensúly alakult ki, "a politika megértette, hogy a vállalkozó nem ellenfél, hanem partner". Hozzátette: reményei szerint három-négy éven belül reális lehet az, hogy a kis- és középvállalkozások adóbevallását az adóhivatal készítse el, a magánszemélyekhez hasonlóan.

A küldöttgyűlésen ezután átadták a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara Emlékplakettjét, valamint a megyei gazdasági önkormányzat négy tagozati díját is. Emellett nem maradt el a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Csongrád megyei dobogósainak, felkészítő tanáraink és gyakorlati képzőhelyeinek díjazása sem.

Parragh László átadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét dr. Varga Antalnak, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara korábbi kereskedelmi, későbbi szolgáltatási alelnökének. Az elismerés - amelyről az MKIK elnöksége döntött -, a kamarai mozgalom területén több éves kimagasló, példamutató tevékenység illetve életmű elismeréseként adományozható évente legfeljebb öt személy részére. A megyei gazdasági önkormányzat a Csongrád megyei kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozásokért végzett áldozatos tevékenységéért jelölte az elismerésre.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

A küldöttgyűlésen átadásra kerültek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagozati díjai is. A Szolgáltatásért Díjat idén Váriné Kádár Margit, a V.K.M. Könyvvizsgáló és Gazdasági Szolgáltató Kft. ügyvezetője; a Kézművességért Díjat Domonkos László egyéni vállalkozó, a Domi Épületgépészet vezetője, egyéni vállalkozó; az Iparért Díjat Kelemen Ferenc, a Maros Tours Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a kamara elnökségi tagja; a Kereskedelemért Díjat Bánáti Antal, a Centrum Áruház korábbi igazgatója kapta. A díjazottakat idén a hódmezővásárhelyi Ambrus Sándor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki aranyérmese, tízszeres "Magyar Kézműves Remek" díjas népi iparművész alkotásaival, egy-egy általa készített csörögés tállal ismerték el.

A küldöttgyűlésen oklevelet vehetett át a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 9 Csongrád megyei dobogósa, valamint felkészítő tanáraik és gyakorlati képzőhelyeik. Mellettük elismerést kapott Szöllősi-Vágó Éva, aki fodrász szakmában megnyerte a SkillsHungary Nemzeti Döntőjét 2016-ban, amellyel kvalifikálta magát a EuroSkills Döntőjére. A már végzett, és a szakmájukban dolgozó szakemberek megmérettetésén tavaly decemberben a harmadik helyezést érte el Göteborgban.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

Végül Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke értékelte Csongrád megye múlt évi gazdasági teljesítményét. Beszámolójából kiderült, hogy a megyében nőtt a regisztrált vállalkozások száma, ugyanakkor kissé visszaesett a teljesítmény. Az építőipari termelés jól alakult, és a vendégéjszakák száma is állandó tendenciát mutat. Szeged bekerült a leglátogatottabb városok top 10-es listájába.

Az elnök szerint kulcskérdés a mikro-, kis- és középvállalkozások innováció iránti fogékonysága. Sajnos Csongrád megye nem használja ki a lehetőségeket, pedig Hajdú-Bihar megye mellett Csongrád megye rendelkezik a legnagyobb potenciállal kutatás-fejlesztés területén.  A Szegedi Tudományegyetem vezetésével igyekeznek összehozni a gazdasági szereplőket, de ebbe még több lehetőség van.

Lázár: jövő pénteken érkezik Orbán Viktor

Az ipari teljesítmény szempontjából Csongrád megye a 15. az országban. A feldolgozóiparban az egyik húzó ágazat az élelmiszeripar, ami az orosz embargó ellenére jól teljesített 2016-ban. Kiemelte, az ipari termelés minimálisan nőtt az elmúlt évben, a nagyvállalati kör 6 százalékos bővülést eredményezett, a kkv-k teljesítménye viszont csökkent.

Nemesi Pál szólt arról is, hogy a munkanélküliség az országos átlag alatt van, bővült a foglalkoztatottak köre, a bővülést pedig a versenyszféra biztosította. Szavai szerint a munkaerőhiány és a szakképzés kérdése is fontos összefüggés, a vállalkozók jelentős része jelezte már, hogy részt kíván venni a képzésekben, de a szakoktatásban is frissíteni kell  a tanagyagot, ami követi a technológia előrehaladását.

 

KP