2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Felhős / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Regionális Hírek
Kutasi Roland | 2012-03-15 15:56:27

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé

A Belvárosi Katolikus Templomban, majd a Petőfi szobornál, és a Kossuth téren zajlottak a hódmezővásárhelyi március 15-i megemlékezések. A főtéren mondott beszédében Lázár János polgármester kijelentette: példát kell vennünk a márciusi ifjak bátorságából, hőstetteiből és erejéből. Képgalériával és hangfelvétellel!

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé A Belvárosi Katolikus Templomban tartott ökomenikus istentiszteleten, ahol Nagy Ervin evangélikus lelkész is szolgálatot teljesített, Németh László esperes gyulai szolgálati idejére emlékezett, amely templomban őrizték és a miséken használták azt a kupát, amelyet még Damjanich tábornok adott a gyulaiaknak, s kijelentette: az ünnepeknek segíteni kell bennünket abban, hogy jobb, erkölcsösebb emberekké, igazabb magyarokká váljunk, így nem lesz hiába való eleink véráldozata.

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé A székkutasi református lelkipásztor, Tóth Imre a harcokat is vállaló hősökről szólva leszögezte: ezek a hősök vállaltak mindent, akár az életüket is elveszteni, hogy szabadságban élhessünk, s ma nem hivatkozhatunk a törökre, tatárra, vagy éppen Brüsszelre, ha majd utódaink előtt cselekedeteinket magyarázzuk. A vezetők felelősségéről szólva rámutatott:nem szabad a pásztornak, a nép vezetőjének a népet kirabolni, vagy arra használni, hogy megéljen belőlük, s tudni kell, hogy a nyáj szétszéled, elpusztul, he nem lát jövőt, kiutat a nehézségekből.

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé Az ünneplők a vásárhelyi dandár katonazenekarának felvezetésével a Petőfi szoborhoz vonultak, ahol a költő emlékművének talapzatánál elhelyezték a megemlékezés virágait, majd az Andrássy úton, szintén zenekari felvezetéssel a Kossuth térre, a városi megemlékező ünnepség helyszínére vonultak.

A haza ügyéről, a szabadság ügyéről és a bátrak ügyéről szeretnék ma szólni – fogalmazta meg kamarás Iván Jászai-díjas színművész szavalatát követően az ünnep szónoka, Lázár János polgármester. 1848-ban megtanulhattuk, hogy haza csak egy van: a  nemzet – jelentette ki a szónok, utalva arra, hogy a Kárpát-medencéből számosan érkeznek Magyarországra, így Hódmezővásárhelyre is, hogy a magyar állampolgársági esküvel erősíthessék meg magyarságukat. Sem keleti, sem nyugati hatalmak nem választhatnak szét egy összetartozó népet, egy magyar sem lehet hontalan saját hazájában.

Voltak 1849-ben és 2004-ben is akik elárulták hazájukat, akik a muszka vezetők érdekeit szolgálták saját, önös érdekeik érvényesülésére, azonban a sorsuk a bukás, az elfeledés és a megbélyegzés. Az előttünk járók mind szabadok akartak lenni, szabadon dönteni sorsukról. Azonban mindig voltak, akik megpróbálták a szabadság levegőjét megfojtani, a szabadságért időről időre meg kellett küzdeni. A nemzet szabadsága pedig akkor van veszélyben, ha sorsát mások próbálják meg kényszerrel meghatározni. Száz esztendőn át megszállói lábak igyekeztek korlátozni a szabadságok hol muszka bőrcsizmák, hol bankáros elegáns cipőibe bújva, s ennek az országnak az elmúlt húsz esztendőben kijutott a kiszolgáltatottságból és az eladósodottságból –tette hozzá Lázár János.

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé Szabadok pedig csak akkor lehetünk, ha munkánk gyümölcsét családunk, hazánk javára tudjuk fordítani, és mindaz, amit megteremtünk és megtermelünk, ezt az országot fogja gyarapítani. A hazának viszont bátrakra és hősökre van szüksége, nem a tegnap kompromisszumainak védelmezőire, a megalkuvókra, hanem a fiatalságra van szükség, akik határozott elképzelésekkel lépnek fel. Ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé – fogalmazott a polgármester, és főhajtásra szólított fel a márciusi hősök cselekedete előtt.

Lázár János: ez az ünnep a vad lángé, és nem a szunnyadó parázsé

Az ünnepségen 220, határon túlról érkezett magyar tette le az állampolgársági esküt.

A szónoklat után a város, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál, az alábbi sorrendben:

 

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Roma Nemzetiségi Önkormányzat Hódmezővásárhely

Román Önkormányzat Hódmezővásárhely

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség helyi szervezete

JOBBIK Magyarországért Mozgalom helyi szervezete

Kereszténydemokrata Néppárt Helyi szervezete

Magyar Szocialista Párt helyi szervezete

Fegyveres Testületek

Református Újtemplom, Gorzsa Kopáncs

Honosítottak részéről: Micheller László és családja

Zöld Baloldal - Munkáspárt

Magyar Igazság és Élet Pártja és a Paraszt Párizs Alapítvány

Politikai Foglyok Országos Szövetsége vásárhelyi alapszervezete

Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság

A Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége és Ifjú Gazda Tagozata

Hadirokkantak, Hadiözvegyek, Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetsége

Hódmezővásárhelyi és Marosvásárhelyi Rákóczi Szövetség

Hódmezővásárhelyi Gazdakör és Ifjú Gazda Tagozata

Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület

Hódmezővásárhelyi Olvasókörök

Hódmezővásárhelyi Pálffy Huszárok Hagyományőrző Egyesület

Hódmezővásárhelyi Történelmi Kör

Hódmezővásárhelyi Trianon Társaság

Hősi Emlékművek Ápolásáért Alapítvány és Volt Leventék és Hadifoglyok Baráti Köre

Magyarok Szövetsége Hódmezővásárhelyi Csoportja

Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete és az Újkishomoki Olvasókör

Szent György Lovagrend

Tiszta Lap Polgári Egyesület

Történelmi Vitézi Rend Hódmezővásárhelyi Csoportja

Városi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat

A Vitézi Rend

1956-os Magyar Nemzetőrség

Wass Albert Irodalompártoló Egyesület

Bethlen Gábor Református Gimnázium

Hódmezővásárhely Integrált Szakképző Központ, Szakiskola és Szakközépiskola

Németh László Gimnázium és Általános Iskola és Óvoda és Marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ és a Németh László Városi Könyvtár

Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium