2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-05-15 16:42:38

Lázár feljelentést tett

– Ez Európai Bizottság most zárta le azt a vizsgálatot, amely azt értékelte, 2002 és 2004 között Magyarország hogyan készítette elő a 12 ezer milliárd eurós uniós forrás lehívását – adott tájékoztatást Lázár János a Parlament hétfői, plenáris ülésén azonnali kérdésre válaszolva. Mint elmondta: a mai napon a vizsgálat eredménye miatt büntetőfeljelentést tett.

Lázár feljelentést tett

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: az informatikai rendszer kapcsán már 2009-ben is folytatott vizsgálatot az uniós testület, s hogy akkor miért nem tett megállapítást, nem világos. Most viszont az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország törvénytelenül járt el, és ezért közel 18 milliárd forintnyi bírságot kell a bizottság részére visszafizetni.

Hogy mi is történt, arról Lázár János kifejtette: a 2004 és 2017 közötti fejlesztési időszak fejlesztési forrásait 2004-ben egy olyan informatikai rendszerbe szervezték, amelyet egyrészt törvénytelenül valósítottak meg, másrészt – mint azt az Európai Bizottság vizsgálata feltárta - az elkészült rendszer tulajdonjogát az akkori kormányzat átadta a rendszert létrehozó cégnek. Mégpedig a Welt 2000 Kft.-nek, amely jól bebástyázta magát szerződésekkel, és nevében igen jelentős összegeket vettek fel.

A bizottság szerint maga a kiszervezés is teljesen értelmetlen volt, hiszen a rendszer működtetését a magyar államnak magánál kellett volna tartania, s mint Lázár János hozzátette, ez ma már így is történik, ezt a munkát a jelen fejlesztési ciklusban az állam maga végzi.

Lázár feljelentést tett

Az Európai Bizottság nemcsak feleslegesnek, de törvénytelennek is ítélte a kiszervezést, amelyet annak idején az a nemzeti Fejlesztési Ügynökség intézett, amelynek akkori, ez ügyben illetékes alelnöke Dobrev Klára - Gyurcsány Ferenc felesége -volt, míg az Althus akkori munkatársai az Európai Bizottságnál kerültek alkalmazásra.

Lázár János felszólalásában leszögezte: tény, hogy hazánkat az unió megbírságolta és ez ügyben visszafizetési kötelezettségünk van, másrészt az is tény, hogy ez ügyben folyt már egy vizsgálat 2009-ben, amely nem akkor tárt fel szabálytalanságot, majd most ismételt vizsgálatra került sor.

Azok pedig, akik az első, eredménytelen vizsgálatot lefolytatták, 2015-ben az Althus Csoport részére megbízást adtak az Európai Bizottságnál. Amikor ez a csoport végül kikerült az Európai Bizottság szervezetétől, újabb vizsgálat következett, amely már törvénytelenséget és visszaélést állapított meg.

Lázár János rámutatott: az Althus Csoport tulajdonosa és vezetése attól az Európai Bizottságtól kaptak megbízást, amely az általuk megkötött szerződéseket is vizsgálták. Itt nyilvánvalóan személyi összefüggések is lehetnek – vetette fel a miniszter, aki a mai napon büntetőfeljelentést tett.

Lázár feljelentést tett

A vizes VB sikere mindannyiunk érdeke

Mindannyiunk érdeke, hogy sikeres legyen a vizes világbajnokság, amilyen szintű versenyt Magyarország hosszú évek óta először rendezhet és nagy lehetőséget jelent a sportág hazai képviselői számára is – jelentette ki azonnali kérdésre reagálva a miniszter. A költségek növekedését emelte, hogy nem az eredeti, 2021-es, hanem a jóval közelebbi, 2017-es időpontban kerül minderre sor.

A dagály uszoda felújítását lefedte az erre szánt költségkeret, azonban, hogy a versenynek megrendezésének mennyi lesz a pontos költsége, arról csak annak végeztével lehet számot adni, akkor viszont tételes elszámolással állnak a Parlament és az ország nyilvánossága elé.

Most a legfontosabb – mutatott rá Lázár János -, hogy a versenyt magyar sikerrel és a fővárossal való együttműködéssel eredményesen valósítsuk meg.

Lázár feljelentést tett

Ákos-koncert tartására több Ákos is vállalkozhat?

A közbeszerzési eljárások során gyakori, hogy kivitelezői ajánlatok legolcsóbbika is magasabb a kiíró által tervezett árnál – fogalmazta meg tapasztalatát Lázár János azonnali kérdésre válaszolva. A sajtóban számos hír szól arról, hogy a közbeszerzést kiíró állam, vagy önkormányzat becslésnél csak jóval magasabb összegű ajánlatok érkeznek a közbeszerzési pályázatok folyamán.

Az állam ezzel kapcsolatban az alábbi szabályt léptette életbe: 15 százalékkal magasabb ajánlat esetén a minisztériumok vállalhatnak többletet, 15 és 30 százalék közötti eltérésnél a Gazdasági Minisztérium igazságügyi szakértőt von be a döntéshez, míg 30 százalék fölötti differencia vállalására csak kivételes államérdekből kerülhet sor. Ezen eltérések oka a miniszter szerint, hogy nem elég precíz, esetenként kapkodó a projektek előkészítése.

Azonban a Közbeszerzési törvény arra nem ad felmentést, ha egy konkrét specifikációra kell pályázatot kiírni. Lázár János emlékeztetett, hogy amikor polgármestersége idején az Ákos-koncertre is közbeszerzési eljárást kellett kiírni, abban a reményben, hogy az országban több Ákos is van, aki képes Ákos koncertet tartani, holott tudható volt, hogy erre csak egy Ákos képes.

Arnay