2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-5°C
Felhős / 1°C
v / -5°C
h / -5°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-02-20 16:16:02

Lázár: erősödött az örökségvédelem szervezete

– Január 12-ről 13-ra virradóan eltörött egy melegvízcső miatt a budai Táncsics utca 1. szám alatti pincében, ahol tíz éve 16 ezer dokumentumot tárolnak és másfél ezer dokumentum megsérült – adott tájékoztatást a Parlament hétfői, évadnyitó ülésének első interpellációjára reagálva Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a megsérült dokumentumok kilencven százaléka helyreállítható, azonban mintegy kétszáz darab, 1974 és 2015 között keletkezett dokumentum megsemmisült.

Lázár: erősödött az örökségvédelem szervezete

- Kollégáim – akiknek tevékenységi körén kívüli okból történt a káresemény - most mindent megtesznek, hogy más gyűjteményekből, vagy digitális archívumokból pótolják az építkezésekhez kapcsolódó iratokat – fogalmazott a miniszter, rámutatva: korábban már kiderült, hogy áldatlan körülmények uralkodnak az irattárban, ezért meg is kezdték a Foster Központ elköltöztetését a Daróczi utcába, ahol 1,6 milliárd forintos fejlesztéssel a dokumentumok méltó tárolására is alkalmas örökségvédelmi központ jön létre. Lázár János hozzátette: az új helyen megfelelő tűz és vízvédelmi rendszerek biztosítják az iratok megmaradását.

A miniszter kijelentette: a kulturális örökség védelmének ügye azáltal, hogy a korábban önálló Foster Központ a Miniszterelnökség szervezetébe integrálódott és a háttérintézmény dolgozóiból minisztériumi tisztviselők lettek, nem gyöngült, hanem erősödött. A politikus hozzátette: a kormány kész az örökségvédelemben dolgozók létszámát növelni és a szakmai feltétéleket javítani. A szervezeti változás által átláthatóbb és világosabb felelősségi rendszer alakult ki.

Arnay