2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-5°C
Felhős / 1°C
v / -5°C
h / -5°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-03-07 12:17:35

Lázár: az egyházé lenne a geszti kastély

Ingyenesen a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adná a geszti Tisza-kastélyt az ingatlan felújítása után a magyar állam - az erről szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette kedden az Országgyűlés ülésén. Hangfelvétellel!

Lázár: az egyházé lenne a geszti kastély

Lázár János emlékeztetett arra, hogy a 2010 után hozott jogszabályok szerint csak kétharmados többséggel van lehetőség vagyont kivenni az állami körből. Elmondta: a kormány szándéka szerint 2,5 milliárd forintból felújítják a geszti Tisza-kastélyt, amelyben emléket akarnak állítani Tisza Kálmán és Tisza István volt miniszterelnököknek, valamint oktatási központot és találkozási pontot hoznának létre a magyar reformátusságnak.

Hozzátette: a felújítás után 2024-ig évi 160 millió forinttal támogatnák a központ fenntartását.    Lázár János a javaslatot indokolva hosszasan beszélt a két miniszterelnök érdemeiről, a tiszántúli protestantizmusban betöltött szerepükről és arról is, hogy Geszt az ország 12. legelmaradottabb járásában fekszik. Elmondta: a kormány különleges felelősségének tekinti, hogy Békés megyének segítsen, hiszen itt sok helyen még olyan útviszonyok vannak, amelyekkel kevés helyen lehet már találkozni Magyarországon.

Közölte: az ingatlanból kiköltözik az ott működő iskola, és vállalták, hogy 1 milliárd forintért új iskolaépületet és a csarnokot építenek, amelyet 2017 őszén adnak át. Hozzátette: emellett az önkormányzat óvodát és közkonyhát is épít a településen, amely 2017 májusában lesz kész.

Lázár: az egyházé lenne a geszti kastély

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy egy terület- és településrehabilitációs programról is szó van. Miután egy egyház országos intézménye kerül az épületbe, közösségi érdeket szolgál az intézkedés, ami Gesztnek is óriási jelentőséggel bír - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az épületet körülölelő parkot állami tulajdonban tartják, de kezelésbe adják.    A tárcavezető azt is mondta, hogy a református egyháznak kötelessége ápolnia a Tiszák emlékét.

(Forrás: mti.hu)

Halgassa meg Lázár János expozéját:

Lázár: az egyházé lenne a geszti kastély