2018. február 17. szombat, Donát
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
2°C
Tiszta / 3°C
v / 2°C
h / -0°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-11-06 13:47:06

Lázár: ami akkor lehetett, ma kizárt

Az önkormányzatok eladósításában az MSZP-vezette kormánynak döntő része volt – jelentette ki Lázár János a Parlament hétfői, plenáris ülésén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Quaestor-ügy kapcsán kárt szenvedett önkormányzatokkal kapcsolatos kérdésre reagálva kifejtette: a szocialista kormány tette szükségessé, hogy a helyi önkormányzatok minél több hitelt legyenek kénytelenek felvenni 2002 és 2010 között, miközben jogszabályokkal tette lehetővé azt, hogy a helyhatóságok eladósodjanak.

Lázár: ami akkor lehetett, ma kizárt

Ennek volt következménye, hogy sok önkormányzat kockáztatta a település, vagy egy-egy került vagyonát, pénzügyi biztonságát – tette hozzá.

Újpest önkormányzata esetében a kormányhivatal minden, a jogszabályok biztosított lehetőséget kihasznált és az Állami Számvevőszék is korrekt vizsgálatot végzett, miközben 2010 után a törvényhozás módosította az önkormányzatok kötelezettségvállalással és pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos lehetőségeit szabályozzák.

- Ami akkor megtörténhetett egy szocialista jogszabály nyomán, az ma már kizárt – tette hozzá a miniszter, hiszen az önkormányzatok ilyen tranzakciót nem hajthatnak végre, adósságot csak a gazdasági minisztérium és a kormány hozzájárulásával keletkeztethetnek.

Lázár János jó felvetésnek nevezte a kormányhivatalok ellenőrzési jogkörének szigorítását, kiszélesítve azt az önkormányzatok gazdálkodási területén.

Arnay