2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-04-03 18:00:40

Lázár: a Szeviép működésének kasszáját látjuk

- Botka László polgármesterrel – bár az élet számos kérdésében nem értettünk egyet – az egymástól húsz kilométerre lévő településen párhuzamosan polgármesteri tisztséget betöltő politikusként több kérdésben tudtunk együttműködni, és a szegedi választók véleményét mindig tiszteletben tartottam – fogalmazta meg Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament hétfői, plenáris ülésén a Szeviépet érintő azonnali kérdésre reagálva.

Lázár: a Szeviép működésének kasszáját látjuk

- Nem kívánok visszafelé sárdobálásba kezdeni, sem a jövőre nézve politikai megjegyzést tenni ez ügyben – jelentette ki a miniszter, kijelentve: gyakorló polgármesterként elképzelhetetlennek tartja, hogy az elmúlt tizenöt évben Szeged legnagyobb adófizetőinek egyikével a szegedi önkormányzatnak ne lett volna semmiféle kapcsolata.

- Annak, hogy a Szeviép 2002 és 2017 között mit végzett Szegeden, annak most a kasszáját láthatjuk – szögezte le Lázár János, jelezve, hogy mintegy ötszáz vállalkozás ment tönkre a Szeviép csődjével, és választókörzetének számos vállalkozása nem kapta meg azt a pénzt, amelyet a tisztességesen elvégzett munka után megillette volna.

A nyilvánosságra került információk alapján az önkormányzatnak lett volna lehetősége együttműködni a károsultakkal, akiket a Szeviép tulajdonosai csalárd módon, bűncselekményeket elkövetve becsaptak és megloptak, azonban még nem késő, hogy Botka László megtalálja a módját, hogy segítséget nyújtson számukra.

- Az elmúlt hétvége jelzi, hogy izgalmas és nem túl színvonalas, az elmúlt három évtized legdurvább választási éve elé nézünk – tette hozzá Lázár János, ezért javasolta, hogy a kampány középpontjában lehetőleg az emberek álljanak, és minden politikai szereplő segítségét kérte, hogy a Szeviép károsultjai a pénzükhöz juthassanak. A miniszter az ügy politikai tanulságaként azt emelte ki, hogy egy városnak, ahol a legnagyobb vállalkozás működik, felelősséget kell vállalnia.

Lázár: a Szeviép működésének kasszáját látjuk

A paksi beruházás előnyös hatásaiból a környező települések is részesülnek

A paksi beruházás előnyös hatásaiban a környező települések is részesülhetnek – jelentett ki Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Szekszárd esetében a Modern Városok Program aláírásakor a miniszterelnök is szólt arról, hogy a város csatlakozhat az erőmű projektjéhez kapcsolódó fejlesztésekhez. A szakképzés fejlesztésén túl más gazdasági lehetőségeket is jelent majd a térség településeinek a 12 milliárd eurós erőművi beruházás – tette hozzá Lázár János.

Lázár: a Szeviép működésének kasszáját látjuk

A felsőoktatási intézmények vizsgálata az átláthatóságot szolgálta

- 2017-ben a Magyarországon működő külföldi egyetemek működési engedélye lejár, ezért teljesen normálisnak tekinthető, hogy ezen intézmények működését az elmúlt két évben  kormány megvizsgálta – jelentette ki azonnali kérdésre reagálva Lázár János. Mint megjegyezte, több egyetem az Oktatási Hivatal kérdéseit még meg sem válaszolta, és világossá vált, hogy vannak közöttük olyan felsőoktatási intézménynek nevezett szervezetek, amelyek nem végeznek valós felsőoktatási tevékenységet.

Ezért javasolta az Oktatási Államtitkárság, hogy a Felsőoktatási törvény változtatásával próbáljanak átlátható, számon kérhető és világos rendszert létre hozni. A javaslat három részből áll, egyrészt – sorolta Lázár János -, hogy a külföldi egyetem mögött a magyar állam és a származási hely szerint illetékes ország megállapodása legyen, így az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország megállapodása a hazánkban működő három, amerikai felsőoktatási intézmény vonatkozásában is.

Másrészt, hogy az adott intézmény hazánkban az Egyesült Államok által elismert tevékenységet folytasson, ez is az átláthatóságot szolgálva, míg a harmadik elem, hogy az intézmény az Egyesület Államokban is tényleges felsőoktatási tevékenységet végezzen, ez is teljesíthető.

Lázár János leszögezte: a vizsgált28 külföldi egyetem közül épp egy magát liberálisnak deklaráló intézmény ment át a vizsgálaton, így – ahogyan a miniszter fogalmazott – a kormány ideológiai harcot folytatna, akkor épp ez a liberális egyetem nem teljesíthette volna a feltételeket.

A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a szabályozás nem vonatkozik az unió tagállamaira, amelyekkel egy másik szabályozás rendezi a felsőoktatás kérdéseit.

A miniszter emlékeztetett: a vizsgált  28 felsőoktatási intézmény közül az átláthatóság és elszámoltathatóság alapvető feltételeit 27 nem tudta teljesíteni, és hozzátette: amennyiben a CEU a világ egyik legjobb egyeteme, akkor azzal, hogy ne tudta volna teljesíteni ezen feltételeket, nem szabad alábecsülni Soros Györgyöt és az egyetemen tanítókat – tette hozzá.

Arnay