2018. január 20. szombat, Sebestyén
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
1°C
Tiszta / 1°C
v / 1°C
h / 0°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-10-09 22:00:19

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Ha megépül a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekötő villamos-vasúti hálózat, akkor Algyővel együtt, a három település gazdasági és társadalmi értelemben is, egy településsé nőheti ki magát - mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a Kossuth olvasókörben, este hatkor tartott lakossági fórumon, Hódmezővásárhelyen, amin jelen volt Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere ésDr. Kovács László, önkormányzati képviselő is.

Tabán városrész folyamatban lévő és már lezárult fejlesztéseinek bemutatásával kezdte Dr Kovács László, önkormányzati képviselő a fórumot a Kossuth Olvasókörben. Elmondta, hogy a belvízvédelmi munkálatok az előző hét végén megkezdődtek és várhatóan 2018 július végéig fognak tartani. Beszámolt arról, hogy az önerős járdaépítési pályázat keretein belül, a Tabánban, összesen 539 méter járda újult meg. Ez egy kiemelkedő eredmény - tette hozzá - ugyanis, ez csaknem egyharmada annak a 2189 méternek, ami az idén Hódmezővásárhely lakosságának önkéntes szerepvállalása miatt újjá épült.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Mucsi László, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési irodájának vezetője, két folyamatban lévő projekt bemutatásával folytatta a fórumot. Beszámolt arról, hogy az Északi elkerülő elkészülése után a városrész lakói, a Bodzási út felől fogják tudni leggyorsabban megközelíteni a körgyűrűt. Hozzátette, éppen ezért fog kibővülni, egy 1050 méteres szakaszon, 2x3 méteresre a fent említett út. Mucsi László tájékoztatott arról is, hogy tervben van a Kodály Zoltán utca meghosszabbítása is. A továbbiakban a Tram-train és az Északi elkerülő jelenlegi helyzetéről és a munkálatok alakulásáról tartott egy rövid előadást.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Lázár János, országgyűlési képviselő elmondta, hogy óriási felújítások zajlanak Hódmezővásárhelyen. Hozzátette, hogy 27 éve, még nem volt lehetősége az akkori városvezetésnek arra, hogy felújítsa a közintézményeit. Ezzel szemben, napjainkban Hódmezővásárhely háziorvosi rendelői, óvodái, általános és közép iskolái, mind megújulnak. Az országgyűlési képviselő a témával kapcsolatban megemlítette, hogy 3000-3500 közötti az általános iskolába járó gyermekek száma. Ez a növekedés stabil és már évek óta nem csökkent. A közép iskolába járó vásárhelyi fiatalok száma, 1000 és 1500 között van - tette hozzá.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Ma Hódmezővásárhelyen, mindenki tud dolgozni aki akar. Elmondhatjuk, hogy a városban nagyobb a munkaerő hiány, mint a munka hiány. Ezért fontos a szakiskolák fejlesztése. - mondta Lázár János, a lakossági fórumon. Megjegyezte, hogy kiemelt szerepe van a minőségi szakképzésnek a városvezetés számára. Az országgyűlési képviselő hozzátette: A Bethlen Gábor Református Gimnázium 5 milliárd forintból fog teljesen megújulni, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola fejlesztése pedig, jelenleg is folyamatban van.

Lázár János megemlítette, hogy a kórház is jelentős fejlődésen ment keresztül.

A napjainkban is folyamatosan bővülő vásárhelyi kórházban a járó betegellátás teljesen megújult és most a további fejlesztések következnek. 10 éve még, az intézmény létjogosultságáért kellett összefognia és tüntetnie a hódmezővásárhelyieknek. Napjainkban elmondhatjuk: a nem sürgősségi esetekkel kapcsolatos műtétekre a várakozási idő, 30 napon belül van. - mondta az országgyűlési képviselő.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Lázár János megállapította, hogy országos viszonylatban, az átlagnál jobb minőségű szolgáltatásokat kapnak a lakosok nagyon sok kérdésben. A várost körülölelő körgyűrűvel kapcsolatban kiemelte, hogy Hódmezővásárhelyen, minden nap, a város lakosságának tulajdonában lévő gépjárművek számával megegyező a városon áthaladó járművek száma. Hozzátette: a Vásárhelyen nagy mértékű életminőség javulás várható, sokkal kevesebb lesz a zaj, a por és a közlekedés is érdemben javul, amint megépül az elkerülő.

A város jövőjével kapcsolatos elképzeléseiről az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az együttműködés a lelke mindennek. Hódmezővásárhelynek, centrumként kell funkcionálnia a környékbeli kistelepülések számára. Lázár János kiemelten fontosnak tartja a Debrecen és Szeged közti gyorsforgalmi út megépülését.

5-10 ezer ember ingázik mindennap Szeged és Hódmezővásárhely között, ezt egy fontos lehetőségnek tartom. Ha megépül a két várost összekötő villamos-vasúti hálózat, akkor Algyővel együtt, a három település gazdasági és társadalmi értelemben is egy településség nőheti ki magát. - részletezte a jövővel kapcsolatos terveit az országgyűlési képviselő.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Elmondta, fontosnak tartja azt is, hogy a jövőben, a kint dolgozó magyarok haza jöjjenek.

Ezt a körülmények javításával és a bérek növelésével lehet elérni. A 2010-ben 73 ezer forintos minimálbért jövőre 138500 forintig szeretnénk növelni. A kint dolgozó magyarok, saját maguk kizsákmányolásával tudnak takarékoskodni a kint összekeresett pénzükből. - tette hozzá a témával kapcsolatban az országgyűlési képviselő.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

A csatornázással kapcsolatos lakossági kérdésekre reagálva Dr Kovács László, önkormányzati képviselő elmondta, hogy teljesen megújul a csapadékvíz elvezető rendszer a város több pontján is. A kivitelezők, szakaszosan fognak haladni a munkálatokkal és a lakosságot mindig előre kiértesítik, amikor az ingatlanjuknál dolgoznak. A kapubejárókat újra betonozzák majd, valamint a zöld területet is, amennyire lehet, megóvják. A kátyúk javítása is szóba került, amiről az önkormányzati képviselő kifejtette, hogy a fagy beállásáig fognak tartani a munkálatok.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Panasz érkezett egy János utcai ingatlan rendetlen állapota miatt is, mivel a járdán való közlekedést és a Tompa utcai kereszteződésbe való belátást is megnehezíti. A közterület felügyelet, eddig többször is felszólította a tulajdonost, de a bírságok ellenére sem történt változás. Dr Kovács László elmondta, hogy végső esetben, közmunkásokkal kell rendbe tetetetni az ingatlant.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

László, a Simon utcai ingatlanja előtti 20 négyzetméternyi közterületet szeretné megvásárolni a telkének a határán, mivel szüksége van rá ahhoz, hogy el tudjon kezdeni építkezni, de az elidegeníthetetlen közvagyoni státusszal bír, ez ügyben kért segítséget a lakossági fórumon. Antal István, a lakosságszolgáltatói iroda vezetője tájékoztatta, hogy a procedúra hosszadalmas és költséges, de megoldható.

Lázár: a jövő az együttműködésben van

Lázár János, országgyűlési képviselő a fórum végén elmondta, hogy volt értelme annak az összefogásnak és türelemnek, amit a hódmezővásárhelyiek és Hódmezővásárhely Önkormányzata tanúsított, hiszen sokat javult az életminőség a városban. Megemlítette, hogy a 90-es évek végén, még sáros földutak voltak a Tabánban és a legnagyobb feladat az volt, hogy aszfaltréteget kapjanak ezek az utak.

Lázár: a jövő az együttműködésben van