2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Felhős / 2°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-11-07 19:34:46

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

Erdély középső részének lankás dombvidékét, a Mezőséget örökítette meg honismereti albumán Váradi Péter Pál fotográfus és Lőwey Lilla irodalomkutató, szövegíró. A hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár közönsége kedden a szerzőkkel tehetett képzeletbeli sétát Erdély csodás vidékein.

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

A szerzőpáros évek óta elhozza albumaikat a hódmezővásárhelyi közönségnek, akiket elsőként Dr. Berényi Károly köszöntött, aki elmondta, hogy a kettős könyvbemutatón egyrészt megismerhetik az Erdély - Jókai Mór - Az Anna-báltól a Szent Anna-tóig című kötetet, illetve a Mezőség - A Holt tenger tükrében - Tóvidék – Szórványmagyarság című honismereti albumot. A két könyv a 44. és 45. a már megjelent albumok sorában.

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

Lőwey Lilla

Előbbivel kapcsolatban Lőwey Lilla így nyilatkozott: „Ahogy a címe is mutatja, elindulunk Balatonfüredről, és eljutunk az erdélyi Szent Anna-tóig. Jókai szerint mindkét hely kultikus hely volt. Erdély legköltőibb helyének nevezte a Szent Anna-tót. A férjem az Anna-bálakat is fotózta, ezekből is található pár a kötetben. Nagyon szép táncos képek vannak benne. ”

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

A másik könyv középpontjában a Mezőség áll, amely Erdély középső területén helyezkedik el. Ennek a tájnak az észak-nyugati felén húzódik a Tóvidék. A könyv lapjain feltárulnak a Mezőség települései: megelevenedik a táj, illetve az ember is, hiszen rengeteg olyan fotó található benne, aminek témája a mezőségi ember, népszokások.

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

Ennek a vidéknek a szülötte Wass Albert is, így a könyv lapjain az ő életének útjai is megjelennek. Bejárja a szerzőpáros azokat a helyeket, ahol Wass Albert élt, nevelkedett, járt. Ezek között akad olyan is, ahol már egy szál magyar sincs.

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

Váradi Péter Pál

Előre megtervezik a témát, ami köré szerveznek egy-egy új könyvet. Felkészülnek az adott tájegység kultúrájából, történelméből, jeles személyiségeiből, hogy aztán bebarangolják azt. Váradi Péter Pál fotózza a vidéket, az embereket, míg Lőwey Lilla írja hozzá a szöveget. Tervezik, hogy az elkövetkezendő években folytatják ennek a vidéknek a feltérképezését.

Laponként tárulnak fel a Mezőség kincsei

ÉR.