2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-01-12 17:02:15

Lángocskák a hősökért

- Ha repülővel hazánk fölé emelkednénk, s körbe tekintenénk, kevés olyan helyet látnák, ahol ne gyúltak volna mécsesek a doni katasztrófa áldozataiért - mondta Halmágyi Pál történész pénteken a makói II. világháborús emlékműnél. A Fidesz helyi alapszervezete emlékezett meg a 75 évvel ezelőtti tragédiáról.

Lángocskák a hősökért

A Himnusz dallamai csendültek fel péntek délután a makói Csanád vezér téren álló II. világháborús emlékműnél. Ahogy a korábbi esztendőkben, így most is a Fidesz helyi alapszervezete itt emlékezik meg a II. világháborúban a Don-kanyarban hősi halált halt magyar honvédekről.

Lángocskák a hősökért

- Több száz olyan makói polgártársunk neve olvasható ezeken a táblákon, akik a legdrágább kincsüket, az életüket áldozták hazánkért, köztük az édesapám is - mutatott körbe az emlékműnél Halmágyi Pál történész. A nyugalmazott múzeumigazgató röviden ismertette, milyen nehéz körülmények és mekkora túlerő várta a kivezényelt 200 ezer magyar honvédet a Don-kanyarban. - Az oroszok nem csupán saját, hanem modern amerikai felszereléssel is rendelkeztek, ráadásul a magyar haderő fele nem is volt harcoló alakulat, hanem egyéb, főleg utánpótlási feladatot látott el - emlékeztetett a történész.

Lángocskák a hősökért

Makóiak is küzdöttek a fronton, s nem csupán az ellenséggel, hanem a néha mínusz 40-50 Celsius fokos hideggel is. - Ahogy korábban Sztálingrádnál tette a vörös hadsereg a németekkel, úgy akarta bekeríteni a magyarokat is a Donnál, de nem sikerült neki - fejtette ki a nyugalmazott múzeumigazgató. Halmágyi Pál ezzel kapcsolatos gondolataiat itt találja:

Lángocskák a hősökért

Lángocskák a hősökért

Az önkormányzat nemrég újította fel azt a emlékhelyet, ahol most fejet hajtottak a jelenlévők. - Az ünnepélyes átadás után könnyes szemmel jött oda hozzám egy idős férfi, s megköszönte, hogy rendbe tettük mind a szobrot, mind a környezetét, hiszen az ő családtagjának is ott a neve a hősi halottak között - vette át a szót Czirbus Gábor. A Fidesz helyi alapszervezetének elnöke röviden arról is szólt, hogy mit tehetünk mi, magyarok most 2018-ban a szabadságért? - Nem kell az életünket áldoznunk, mint a doni hősöknek, csak élni a demokrácia adta jogunkkal, vagyis mi dönthetjük el, ki az, aki képes megvédeni határainkat, megőrizni az önállóságunkat - vélekedett Czirbus Gábor.

Lángocskák a hősökért

Munkatársunktól. K.