2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Tiszta / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Belföldi Hírek
Czabarka János | 2017-10-06 08:17:35

Különleges alakulatok fejlesztése

Folyamatosan fejlesztik a Magyar Honvédség különleges rendeltetésű műveleti alakulatának képességeit és felszerelését - mondta a Magyar Időknek Sándor Tamás ezredes, a szeptemberben dandárrá alakult alegység parancsnoka.

Különleges alakulatok fejlesztése

A lap pénteki számában megjelent interjúban a parancsnok elmondta: a katonai szervezet struktúráját egy amerikai-magyar közös munkacsoport segítségével több hónapos előkészítő munkában dolgozták ki, aminek eredményeként egy NATO-kompatibilis rendszert sikerült kialakítani, ami jóval rugalmasabbá teszi a különleges műveleti képességet.

Az alakulat tudása fontos képességekkel bővült, illetve erősödött, ilyen például a felderítő-hírszerző képesség, a műveleti helyszín rögzítésének képessége is. Fejleszteni kellett a híradás-informatikai és a támogatólövész-képességet is.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva megemlítette, hogy rövid távon a meglévő amerikai együttműködéssel magyar forrásokra támaszkodva olyan új homokfutó járműveket fognak kapni a különleges műveleti feladatokhoz, amelyek kiváló teljesítményt tudnak nyújtani felderítésnél vagy nagyobb távolságú manőverek végrehajtásánál.

A távlati terv egy regionális különleges műveleti parancsnokság létrehozása és NATO-akkreditációja. Ennek feltétele a telepíthetőség, a kommunikációs eszközök fejlesztése, az informatikai rendszerek integrációja – sorolta.

forrás:hirado.hu