2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-12-18 20:31:03

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

Egyre több kóbor állat kap helyet, az amúgyis szűkös hódmezővásárhelyi menhelyeken, telepeken. Többek közt, ennek a problémának a megoldásait is vitatták és elemezték a város közmeghallgatásán hétfőn. Szó volt még a hulladék gazdálkodásról, a társasházkezelésről és a stranddal kapcsolatban is többen tették fel kérdéseiket, mondták el javaslataikat.

Délután négy órakor vette kezdetét a közmeghallgatás hétfőn Hódmezővásárhelyen a képviselő-testület rendes ülését megszakítva. Hegedűs Zoltán, polgármesteri jogkörrel rendelkező alpolgármester tájékoztatott, hogy a VTV élőben közvetíti az eseményt, majd előre felolvasott két e-mail formájában beküldött hozzászólást is, amikben egy város által fenntartott kisállattemető, valamint egy állatothon létrehozását is javasolták. Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, valamint az Állatvédelmi Kerekasztal elnöke reagált az üzentekre. Elmondta, hogy a házi kedvencek hasonló módon közel állnak az emberek szívéhez, mint a családtagok, hozzátette: javasolná egy kisállattemető létesítését.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

A közmeghallgatás dr. Kovács Pál hulladékgazdálkodásról tartott beszámolójával folytatódott. A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője összefoglalójában elmondta, hogy a 2013-as rezsicsökkentés 10%-al csökkentette a szolgáltatási díjakat. Kifejtette, hogy a több mint 300 szolgáltató látta el Magyarország lakosságát, ami a központosításnak hála, 2017-re 19-re csökkent. Elmondta, hogy idén 450-500 tonna szeletív hulladékot hasznosítottak Hódmezővásárhelyen, ami arányban 5-6%-ot jelent. Hozzátette: Hódmezővásárhelyen az úgynevezett hibrid ürítés működik, ami azt jelenti, hogy havonta kétszer fizetni kell a szolgáltatásért, a többi esetben csak akkor, ha kihelyezik a gyűjtő edényeket, amit  a lakosság 65%-a meg is tesz. Dr. Kovács Pál tájékoztatott, hogy túltelítettek a magas házas területen lévő edényeztek, aminek az oka lehet az is, hogy olyan vállalkozások, személyek is ott helyezik el a hulladékot, akik nem ott laknak. Ezen a kukák lezárásával tudnak a lakosok segíteni.

A Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatott, kapacitáshiány miatt nehéz megoldani a zöldhulladék gyűjtését a szelektív kukák ürítésére eső héten, majd felhívta a lakosok figyelmét, hogy a jövő évi naptárat, amiben fel van tüntette az edények ürítésének dátuma, már kiküldték. A közmeghallgatáson a hulladékgazdálkodás témakörében Hódi András telefonon érdeklődött az üveg hulladékok elhelyezésével kapcsolatban. Dr. Kovács Pál válaszában elmondta, hogy a Kft. telephelyén, a Klauzál utca 143.-szám alatt lehet elhelyezni az öblös üveget, hétfőtől szombatig, 8-16 óráig. A síküvegekkel kapcsolatban megkérte a lakosokat, hogy úgy helyezzék el a kommunális hulladék közé, hogy ürítéskor ne történjen személyi sérülés.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

Molnár Zsolt, a HMSZ Zrt. elnöke a társasház kezelésről szóló tájékoztatójában elmondta: az állam már gondoskodik arról, hogy a közös képviseletet hozzá értők, megfelelő tudással rendelkezők végezzék. Hozzátette, hogy 15 szakembert képeztek ki a közelmúltban a feladat elvégzésére. A jelszavuk és céljuk, hogy jót adjanak olcsón. Ezek után alá is támasztotta szavait:

Négyzetméterenként 10 forintos havi költséggel dolgoznának, ami egy átlagos lakásra átszámolva évente 5-6 ezer forint kiadást jelent a lakosoknak. Ezért a pénzért elvégzik a társasházak menedzseléssel kapcsolatos feladatait, működtetnek egy ügyfélszolgálatot a városházán, a 30 percnél kevesebb ideig tartó kisebb munkákat, pedig az alapdíj fejében elvégzik. Hozzátette, hogy havonta tartanak fogadóórát, továbbá 0-24 óráig a lakosok rendelkezésére állnak.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

A közmeghallgatás egyik legtöbbet vitatott pontja az állatvédelem volt. Antal István, a Lakosságszolgálati Iroda vezetője elmondta, hogy a hódmezővásárhelyi menhelyeken és telephelyeken, több mint 400 kutya és 100 macska van jelenleg. Tájékoztatott az Állatvédelmi Kerekasztal üléseiről, valamint az eb összeírás eredményeiről. Hozzátette: 2017-ben 17 alkalommal kellett az önkormányzatnak állattartási ügyekben beavatkoznia.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

Az állatvédelem kérdéséhez többen is hozzászóltak a közmeghallgatáson. Zagyi Imre, a Mázlis Kisállatotthon vezetője egy hely javaslattal állt a képviselők elé. Kifejtette, hogy a városnak vennie kéne egy telket, amit egy üzemeltetőnek ad. Dr. Kószó Péter válaszában kifejtette: ahhoz, hogy megvalósulhasson a szervezett állatvédelem, a civileknek, akik a témával foglalkoznak, először konszenzusra kell jutniuk. Jelenleg 4 állatotthon van a városban, amik közül az egyik még csak most épül. Az anyagi támogatással kapcsolatos kérdésekre válaszolva az alpolgármester tájékoztatott, hogy a későbbiekben több ilyen kérdéskörben is fog dönteni a nap folyamán a közgyűlés. Ezek után Zagyi Imre megköszönte a város polgárainak az általuk adományozott állateledeleket.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

Varga András, a Konrad Lorenz Állatvédő Egyesület egyik önkéntese elmondta, hogy az emberek felfogása a legnagyobb probléma, ugyanis a magyarok egy része nem szereti a kötelezettségeket, ezért van ennyi felelőtlen gazda. Javasolta, hogy tavasszal az önkormányzat támogasson egy ivartalanítási akciót.

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy az Állatvédelmi Kerekasztalnak rengeteg megvitatnia valója van a jövőben. Kifejtette, hogy szerinte a civilek jobb munkát tudnak a témában végezni, mint az állam vagy az önkormányzatok, hiszen közelebb vannak a problémához, így gyorsabban tudják megoldani a feladatokat is.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

Fehér István, a Hátrányos Helyzetű Családok Egyesületének elnöke felszólalásában elmondta, hogy a közmunkaprogramban dolgozó családok nem tudják megvásárolni az önkormányzat által meghirdetett lakásokat. Hegedűs Zoltán a kérdéssel kapcsolatban kifejtette:  a szociális bérlakások nem kerülnek eladásra, ezért az ott lakóknak nincs félnivalójuk. A piaci alapú lakások esetében van csak lehetősége a lakóknak arra, hogy megvásárolják a lakásokat.

A közmeghallgatás másik központi témája a strand volt. Több kérdés is érkezett a létesítménnyel kapcsolatban. Kérdés volt a bérlet törlesztés lehetősége, valamint panasz érkezett a járólapokra is.

Gömöri Csilla, a fürdő igazgatója válaszolt a kérdésekre. A bérletek árának törlesztési lehetőségeiről elmondta, hogy az 50 ezer forintnál nagyobb összegű tételek esetében két részletben történő fizetési lehetőséget biztosítanak. A strandon felmerülő egyéb hiba bejelentésekkel és panaszokkal kapcsolatban elmondta: mindent megtesznek azért, hogy helyrehozzák őket és fontosnak tartja a vendégek visszajelzését.

Javaslat érkezett még a Németh László utcában keletkező reggeli dugók feloszlatására, a Cseresnyés kollégiummal szemben lévő parkoló tisztántartásával kapcsolatban is. A közmeghallgatás végén Hegedűs Zoltán tájékoztatott, hogy a feltett kérdésekre írásban is elküldik a válaszokat mindenkinek.

Közmeghallgatást tartottak Hódmezővásárhelyen

n.j.