2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-02-23 21:59:50

Közel van, de mégis távoli

Egy felmérés szerint a makóiak szinte semmi előnyt nem éreznek abból, hogy a magyar-román-szerb hármashatárnál élnek. Ebben az országos kutatásban a Maros-parti városból származó Apjok Vivien is részt vett. A fiatal néprajzos a munka során szerzett ismereteit osztotta meg kedd este a hallgatóságával a Szirbik Miklós Egyesület szervezte előadáson.

Közel van, de mégis távoli

A határmentiség kérdése Makón - egy kutatás első tanulságai címmel tartott eladást kedd este a Korona Konferenciaközpont Erdei Ferenc termében Apjok Vivien. A Szegedi Tudományegyetem doktori hallgatója, néprajzkutató a Szirbik Miklós Egyesület elnökének, Forgó Gézának a meghívását elfogadva beszélt arról a felmérésről, melyet nemrég készített a Maros-parti városban. - Ez a kutatás része volt egy országos projektnek, mely három hármashatárt, a magyar-román-szerbet, a magyar-román-ukránt és a magyar-szlovén-osztrákot vizsgálta - tudtuk meg a fiatal néprajzostól.

Közel van, de mégis távoli

A több évig tartó vizsgálat célja az volt, hogy a hármashatárok térségében a társadalmi, gazdasági és kulturális dimenziókat néprajzi szempontból feltárják. - Még 2014-ben készítettem el azt a részben szociológiai és részben néprajzi kérdőívet, melyet reprezentatív módon negyven makóival kitöltettem - folytatta Apjok Vivien. A válaszok kielemzésekor fényt derült arra: annak ellenére, hogy földrajzi közelségben vannak a határok, a makóiak tudatában mégis távoliaknak tűnnek. Ez annyit tesz, egyelőre nem érzik annak az előnyét, hogy Szerbia és Románia közelében élnek. Ráadásul a most kialakult migránshelyzet tovább képes növelni ezt az érzéki és nem fizikai távolságot.

Közel van, de mégis távoli

- Azt is meg lehet állapítani, hogy a határon túli kapcsolatok kialakítása még nem szilárdult meg a makóiak tudatában, még nem találnak semmi olyant, aminek szerintük pozitív hatása lenne a határmentiség miatt - szögezte le a néprajzkutató. Nem úgy, mint a nyugati határszélen, ahol szinte már természetes, hogy összedolgoznak az ott élők, például az Őrségben lakó gazdák Szlovéniában ütetnek olajat a tökmagjukból. Az ottani hármashatár csak szimbolikus. Ez persze nagy részt Schengennek is köszönhető, mert mind a három ország tagja az uniónak.

Közel van, de mégis távoli

Bár a témával foglalkozó kutatók a kutatást nem tekintik véglegesen lezártnak, maga a projekt hivatalosan 2015-ben zárult. Így két publikáció is olvasható erről a témáról. Az egyik egy tanulmánykötet, amelyben a makói Apjok Vivien által végzett felmérés és annak alapján elkészített összegzés is megtalálható.

Közel van, de mégis távoli

Munkatársunktól. K.