2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Sport
Szeri Csaba | 2017-09-09 18:13:27

Kosaras őrület a Kossuth téren

Második alkalommal rendezték meg Hódmezővásárhelyen a Streetball Challenge elnevezésű rendezvényt, ahol közel 40 csapat mérte össze tudását. A Kossuth tér szimultán kosarazás helyszínévé vált, fiatalok és idősebbek, fiúk és lányok sorozták a palánkot.

Kosaras őrület a Kossuth téren

Az idei évben nem először pattogatott a kosárlabda a hódmezővásárhelyi Kossuth téren, májusban már rendeztek hasonló rendezvényt. Egy évvel ezelőtt pedig a Streetball Challenge rendezvénysorozat is tiszteltét tette a városban. A szervezők elégedettek lehettek a 2016-os tapasztalatokkal, joggal feltételezhetjük ezt, hiszen 2017 szeptemberében, az országos, fővárosi finálé előtti utolsó sorsdöntő fordulót Hódmezővásárhelyen bonyolították le.

Koromné Sinkó Erika vezényletével bemelegítéssel indult a délelőtt, majd Fekete Ferenc sporttanácsnok nyitotta meg a rendezvényt.

Kosaras őrület a Kossuth téren

„A városvezetés nagyon büszke, hogy második alkalommal adhatunk otthont egy ilyen rangos eseménynek. Mindig nyitottak vagyunk a sportversenyekre, nagyon szeretettel fogadjuk az ilyen lehetőségeket. A kosárlabda most igazán népszerű, hiszen több évtized után kijutottunk az Európa-bajnokságra és jól menetelünk. Azt szeretnénk, ha az ifjoncok, akik részt vesznek Hódmezővásárhely főterén a három-három elleni játékban, olyan komoly utánpótlást jelentenének, hogy később a nagycsapatba is szerepet kapnának és a sportág meghatározói lehetnének.”

A sporttanácsnok kiemelte, hogy a Hódmezővásárhelyi Kosársulinál jelenleg 350-en gyermek kosárlabdázik, az egyesület felnőttcsapata pedig az NB I/B-ben szerepel, de mint tudjuk a fiatalok is komolyan vitézkedtek az elmúlt szezonban.

Kosaras őrület a Kossuth téren

Kucsera József, a rendezvénysorozat főszervezője örömmel számolt be arról, hogy a 25 évvel ezelőtt megkezdett hazai streetball már jubilálni tudott. Ráadásul a sportág rohamos fejlődését jellemzi az a tény is, hogy a 2020-as Tokióban rendezendő olimpián már önálló sportágként is szerepelhet.

„Az utcáról az olimpiáig szlogenünk bejött. Fontos tudni, hogy a strandröplabda nagyon népszerű az olimpiákon hangulatában és látványában is. Meggyőződősem, hogy Tokióban a streetballnak is hasonló sikere lesz. Ráadásul nagy sanszunk van arra, hogy magyar csapatnak is szurkolhatunk. Igaz a fiúknál és a lányoknál is 8-8 csapat juthat ki, de a lányaink komoly sikereket érnek el a három a három elleni játékban. Európa bajnokok és világbajnoki helyezettek, így komoly reményeink vannak.”

Kosaras őrület a Kossuth téren

Kucsera József kiemelte azt is, hogy habár az öt az öt elleni játékban most szép eredményeket ért el a magyar csapat – több évtized után jutottak ki az Európa-bajnokságra, ahol szépen menetelnek – mégis komoly anyagi erőfeszítések vannak a siker mögött. A korábbi kiváló sportoló úgy véli, hogy a három-három elleni játékot képviselő streetball, olcsóbb és a fiatalok révén sikeresebbek lehetünk benne.

Kosaras őrület a Kossuth téren

A vásárhelyi rendezésű Streetball Challenge a budapesti döntő előtti utolsó állomása volt a rendezvénysorozatnak. A nyertes együttesek alanyi jogon vehetnek részt a szeptember 23-ai megmérettetésen, ahol a szervezők rengeteg érdekességgel és programmal készülnek. Többek között a Harlem Wizard amerikai kosarasai is részt vesznek az eseményen, de egy NBA játékos érkezésére is számíthatnak az érdeklődők.

A szombati utcai kosár összecsapáson közel negyven csapat vett részt, zömében helyi gárdák, de a környékbeli településekről is érkeztek játékosok. A végeredmény egy kiváló hangulatú, a pattogó labda hangjával bűvölő délelőtt és kora délután volt.

Eredmények hamarosan…

szcs