2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-01-15 14:45:16

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Reformálásra vár a magyar irodalom oktatása - többek között ez is kiderült hétfőn a makói Návay iskolában tartott rendhagyó órán. Kiss Judit Ágnes költőnő volt a vendége az intézménynek, aki arról is beszélt, hogy a diákok számára érthetőbb kortárs irodalmat kellene előtérbe helyezni, s így megszeretnék az olvasást.

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Nem hétköznapi irodalom óra várta hétfőn a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának több osztályát. A makói intézménybe látogatott Kiss Judit Ágnes költőnő, aki többek között a tizenkettedikesnek is beszélt az irodalomról, az olvasás szeretetéről, s nem csupán a klasszikusokról, hanem a kortárs írókról is szó volt, nem úgy, mint a hagyományos órákon. - Balassi és társainak a nyelvezetét a mai fiatalok nem értik, így nem is szeretik, amúgy észrevettem, ha mai művekből olvasok fel a diákoknak, az szinte ébresztőóraként hat rájuk és rögtön figyelni kezdenek - fejtette ki az előadó. Kiss Judit Ágnes ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

A keriben nem szokatlan az ilyen jellegű oktatás. Ez elsősorban Janáky Mariannának köszönhető. Az iskola tanára, aki egyben maga is író, már a tizedik alkalommal hívott meg írót, költőt, hogy beszélgessen a tanulókkal. Így járt már náluk többek között Grecsó Krisztián, Varga Bálint. - Négy esztendeje lettem az intézmény könyvtárosa is egyben, s ekkor jött az az ötletem, hogy érdemes lenne a kortárs irodalmmal is foglalkozni, hiszen a gyerekek erre sokkal fogékonyabbak, mint a klasszikusokra - sorolta a pedagógus. Janáky Marianna szerint a kortársak nagy többsége már úgy ír, hogy azt a tinik is megértsék, hiszen így lehet őket ránevelni arra, hogy könyveket is kézbe vegyenek. - Ezért nagy szükség van a mai magyar irodalom oktatásának a megreformálására, mert a gyerekek olvasnák a kortársakat - szögezte le a tanárnő.

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Graur Bence és Gera Ákos

- Az irodalom nem tartozik a kedvenc tantárgyaim közé, főleg a régebbi írók, költők művei, s ennek az a legfőbb oka, hogy nagyon nehezen emészthető a nyelvezetük - tudtuk meg Graur Bencétől. A tizenkettedikes diák hozzátette: azért olvasni szeret, így például két sorozatot, a Gyűrűk ura és a Star Wars köteteit szívesen forgatja. - Az azonban nagy segítség, hogy élőben is találkozhatom azokkal, akik regényeket, költeményeket írtak, hiszen így kérdéseket is tehetek fel nekik, mire is gondoltak valójában egy-egy sornál, mondatnál, talán még meg is szeretem az irodalmat - tette hozzá mosolygva Bence.

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Bencével ellentétben osztálytársának, Gera Ákosnak a szíve csücske az irodalom. - Képzőművészettel, azon belül festészettel, rajzolással is foglalkozom, s alkotás közben több esetben előfordult, hogy ötletet adtak írók, költők, s azt is érzem, hogy átformálják a gondolkodásomat - fejtette ki Ákos. A keris tanuló szerint sokkal másabb az olyan óra, ahol találkozhatnak az írókkal, költőkkel, hiszen inspirálóan hat rá a személyes kontaktus. - Úgy vélem, hogy a mai alkotók egy kicsit lazábban kezelik a különféle szabályok alkalmazását, így sokkal közelebbinek érzem a műveiket, mint a klasszikusokét - mondta végül Gera Ákos.

Kortárs irodalom, mint ébresztőóra

Munkatársunktól. K.