2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-1°C
Felhős / -2°C
k / -1°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2016-12-01 12:28:20

Korszerűsítést igényel a makói közlekedés

Makó közlekedési rendjében ésszerűsítésre, egyértelműsítésre és korszerűsítésre van szükség. Hogy mindezt hogyan képzeli el az önkormányzat, mit tett és mit szándékozik tenni a problémák megoldása érdekében, kiderült a csütörtöki Napraforgóban. Czirbus Gábor alpolgármesterrel, dr. Hadik György önkormányzati képviselővel és Mózes Sándor közlekedési szakértővel beszélgettünk a Rádió 7 műsorában.

Korszerűsítést igényel a makói közlekedés

A régmúltban gyökerező problémát kíván Makó önkormányzata orvosolni a város közlekedési rendjének felülvizsgálatával. Ennek érdekében felfogadták Mózes Sándor közlekedési szakértőt, hogy vizsgálja meg elsőként a belváros, majd a külső településrészek közlekedési viszonyait. Emellett a lakosok véleményére is kíváncsiak voltak a vezetők. Mindenféle fórumon jelezhették a makói polgárok, ha az utakon valamilyen anomáliát tapasztaltak, de egy külön erre készített kérdőíven is kifejthették véleményüket. Az első szakasz (vagyis a belváros) kiértékelése már lezajlott.

Korszerűsítést igényel a makói közlekedésCzirbus Gábor

Közel száz beadvány érkezett mind a képviselőktől, mind a lakosoktól, mit és hol kellene megváltoztatni. Mózes Sándor ezek alapján, illetve saját eredményeit felhasználva készített egy rengeteg fotóval illusztrált hatástanulmányt, amelyet az önkormányzat november 30-i testületi ülésén elfogadott. Ebben a szakember megoldásokat is javasol a felvetett problémákra. Mózes Sándor kiemelte a Hold utca és az Iskola utca találkozását, valamint a Szegedi utca és Lonovics sugárút határolta részt. Előbbivel kapcsolatban nem javasolta a szakember az egyirányúsítást, helyette parkolási lehetőség kialakítását vetette fel. Utóbbival kapcsolatban felmerült a műsorban, hogy megoldás lehet-e a körforgalom vagy a jelzőlámpa. A körforgalom Mózes Sándor szerint nem kivitelezhető, a jelzőlámpára az önkormányzat javaslatot tehet az út kezeléséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél. Egy másik frekventált terület a Kálvin utca és a gimnázium előtti terület, ahol tiltani kell a megállást.

Korszerűsítést igényel a makói közlekedésMózes Sándor

A kivitelezést folyamatosan fogja végrehajtani az önkormányzat. A felmerült problémák között akadnak olyanok (például a táblák megfelelő magasságban való elhelyezése), amelyek nem igényelnek külön pénzforrást. Számos esetben azonban nagy tőkét kell megmozgatni. Így a kiértékelést követően számításokat fog végezni az önkormányzat, és a felmerülő kiadásokat a jövő évi költségvetésébe fogja beépíteni.

Korszerűsítést igényel a makói közlekedésDr. Hadik György

Jelenleg is zajlik a felülvizsgálat második, külső részeket érintő üteme. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet a www.mako.hu-n lehet majd elérni.

ÉR.