2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-1°C
Felhős / -3°C
k / -1°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-10-17 16:07:49

Konzultáció a képzési lehetőségekről

Egy-egy képzés során is elengedhetetlen, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon egymással, vagyis elsősorban olyan szakembereket képezzenek, akikre szükség van. Ennek segítése érdekében hétfőn roadshow-t szervezett a makói Návay iskolában a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság.

Konzultáció a képzési lehetőségekről

A Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) idén is megszervezte konzultációs fórumát, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a szakmai képzést érintő lényeges témakörökben a szakképzés szereplői megfogalmazzák véleményüket, elvárásaikat, és megosszák egymás között a jó gyakorlatot. Szeged és Hódmezővásárhely után hétfőn Makóra érkezett a szakképzési roadshow, hogy a városban és térségében élő pedagógusok, vállalkozások vezetői találkozhassanak egymással és beszélgessenek, illetve előadásokat hallgassanak meg e témában.

Konzultáció a képzési lehetőségekről

- Szeretnénk a megye szakképzési koncepcióját egy kicsit átformálni, a kor változó feltételeihez igazítani, ezért szeretnénk talákozni azokkal az oktatókkal, vállalkozások vezetőivel, akik ebben érintettek, hogy elmondhassák, ők esetleg min változtatnának - nyilatkozta dr. Kőkuti Attila. A MFKB elnöke kifejtette, miért tartja fontosnak ennek a koncepciónak a folyamatosn frissítését, illetve mennyire versenyképes a magyar szakképzés az unión belül, melynek részleteit tőle itt hallja:

Konzultáció a képzési lehetőségekről

Konzultáció a képzési lehetőségekről

A makói állomásnak hétfőn a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont. - Szeptembertől a szakképzési rendszer megújult, a szakgimnáziumban informatika kereskedelem közgazdaság, valamint közlekedés és szállítmányozás ágazatokban oktatjuk diákjainkat, a jövő tanévben pedig tervezzük a vegyipar és a gépészet ágazati képzést. A 13. és 14. évfolyamokon a pénzügyi-számviteli ügyintéző, kereskedő, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakmákat sajátíthatják el a diákok - vette át a szót a házigazda intézmény igazgatója. Kincses Tímea elmondta: a szakközépiskolás képzésük 2013 óta felmenő rendszerben működik, ebben a tanévben 6 szakmában iskoláztak be 8. osztályos tanulókat. A návays diákok gyakorlati képzését egyrészt a Baustudium Kft.-ben oldják meg, de ez a lehetőség az idén kibővült, két makói vállalat is létesített egy-egy tanműhelyt, így a Váll-Ker Kft.-nél és a Duocor Ipari Bt.-nél is elsajátíthatják a hegesztő, illetve a gépi forgácsoló szakmák alapjait.

Konzultáció a képzési lehetőségekről

Gábor Zoltántól, a Duocor Ipari Bt. ügyvezetőjétől megtudtuk: mivel közel a 400 főt foglalkoztató bútoripari vállalkozás sokféle technológiával dolgozik, így sokféle szakmára is igényük van. - Korábban volt egy kis tanműhelyünk, ahol szerszámkészítőket képeztünk, az idén azonban bővítettük a létszámot, ezért egy 11 főt befogadó helyiséget alakítottunk ki - folytatta a cégvezető. Gábor Zoltán kiemelte: klasszikus hiányszakma például a hegesztő, a gépi forgácsoló, az előbbi gyakorlatát Makón a Váll-Kernél, a forgácsolóét pedig náluk ismerhetik meg a diákok.

Konzultáció a képzési lehetőségekről

Munkatársunktól. K.