2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Eső / 1°C
cs / 2°C
p / 0°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-09-08 01:06:10

Könyvben a kerámiák

Három vásárhelyi fazekasmester munkásságát mutatja be az a könyv, amit csütörtökön mutattak be a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Nagy Vera kötete közérthető nyelven meséli el a XX. század kerámia kultúráját.

Könyvben a kerámiák

A könyvben három vásárhelyi fazekas munkássága elevenedik meg sok sok képpel, és mindenki számára jól érthető nyelvezettel. „A népi szecessziós kerámia hódmezővásárhelyi mesterei” című mű Baán Imre, Csenki (Czvalinga) István és Lázi János életén keresztül enged betekintést a népi kerámia kultúrába.

Könyvben a kerámiák

Az 50-es években a szocialista kultúrpolitika giccsnek minősítette azt a fajta díszedény stílust, amit ezek a mesterek képviseltek. Az újonnan bemutatott könyv rehabilitálja a keramikusokat, hiszen az ő munkásságuk folytatása a népi kerámiának, de megváltozott igényekkel és megváltozott hatásokkal.

Könyvben a kerámiák

A kötet bemutatja mind a három mesterember életútját, valamint a munkájuk is kielemzésre kerül. Munkásságukra nagy hatással volt az 1912-ben létrehívott Majolikatelep, aminek működésével párhuzamosan próbálták kialakítani a saját maguk, rájuk jellemző vonásokat.

Könyvben a kerámiák

A könyv megírásához azért esett a választás erre a 3 kerámiamesterre, mert viszonylag egységes stílusban dolgoztak. Ennek oka az volt, hogy Lázi Jánosnak 5 lánytestvére volt, és mind az öten megtanultak írókázni, kerámiát díszíteni. A másik két mester pedig Lázi lányt vett feleségül, így tulajdonképpen ugyan azok a nők segítették mind a három alkotót.” – mondta el Nagy Vera, a könyv írója.

Könyvben a kerámiákNagy Vera

Baán Imre, Csenki István és Lázi János eddig még nem kapta meg méltó helyüket Vásárhely kerámia kultúrájában. Ezzel a könyvvel helyre lett billentve a mérleg, hiszen eddig a kutatások nem foglalkoztak velük, mindeddig.

Könyvben a kerámiák

 

Sz.Viktor