2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Felhős / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-12-02 20:22:56

Költészet és próza az új Látóhatárban

Megjelent a Vásárhelyi Látóhatár jubileumi, 25. lapszáma, mely nyomtatott és elektronikus formában is elérhető az olvasók számára. Versek és prózai írások is szerepelnek a kiadványban, képekkel tűzdelve.

Költészet és próza az új Látóhatárban

A Németh László Városi Könyvtárban mutatták be az írók és olvasók jelenlétében a legújabb lapszámot. A Vásárhelyi Látóhatárban úgy jelennek meg az egyes témák, hogy az a mindennapi ember számára is közérthető legyen, és érdekes dolgokkal foglalkozzon. „Mindig is szerettem az embereknek örömet szerezni. Akár azzal, hogy nem kell elolvasniuk több száz oldalnyi anyagot ahhoz, hogy betekintést nyerjenek egy híres ember életútjába, vagy, hogy egy nagyszerű cselekedetet megismerjenek. Ehhez minden adott a Látóhatárban, nem csak azok számára, akik jelenleg Vásárhelyen laknak, hanem azoknak is, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz” – mondta el a lap főszerkesztője, Benák Katalin.

Költészet és próza az új Látóhatárban

A Vásárhelyi Látóhatár minden egyes számában próbálja azt az íratlan szabályt követni, hogy legyenek benne olyan szerzők, akik már nagyon régóta foglalkoznak kutató, alkotómunkával, valamint fiatalok is szerepeljenek benne, akiknek ők jelképesen átadják a stafétabotot. Ezt a két lapszámot is így sikerült összeállítani, amik között tökéletes szimbiózis van, hiszen előfordul olyan, hogy a nyomtatottban egy kisebb terjedelmű tanulmány szerepel, míg elektronikusan, ahol nincs terjedelmi korlát, már teljes egészében elolvasható az adott írás.

Költészet és próza az új Látóhatárban

Földesi Ferenc tanárról is megemlékeztek a lap hasábjain és a bemutató esten is. Ő a kezdetek óta bábáskodott a háttérben, segített a szerkesztőknek munkájuk során. Az esten egy vers is elhangzott az ő emlékére, Rácz Attila előadásában.

Költészet és próza az új Látóhatárban

Költészet és próza az új Látóhatárban

A 17 szerző munkájának köszönhetően egy színes és gazdag 25. lapszám jelenhetett most meg, melyben a próza mellett a költészet is megjelenik.

Költészet és próza az új Látóhatárban

Csíkos Diána, az Őszikék pályázat egyik díjazottjának versei is szerepelnek ebben a számban.

Lebegve

éjjel az álmok összefonódnak
színüket adván égtakarónak
mennyei fátylat szemre letesznek
hajnalig érő tájra vezetnek
fák tetejéről lesnek az álmok
nyílnak a csillag-fényü virágok
sárga aranytól kéklik az este
vérzik a reggel harmatos teste
s a hajnal a fák tetejére csurran
szőke halál a nyomába surran
ébred a város, ébredek én is
vérteli szívvel, sírva, de mégis...

Költészet és próza az új Látóhatárban

A főszerkesztő elmondta: azért is jó, mikor egy fiatalt sikerül bemutatni, mert egyrészt látható a folytatás, másrészt öröm látni azt, hogy ők hogyan látják a világot. Ezt a gondolatot vélhetjük felfedezni a Radics Márk képzőművésszel készült interjúból is.

Költészet és próza az új Látóhatárban

Az elektronikus lapszámok megtekinthetőek a www.vasarhelyilatohatar.hu oldalon.

 

RV