2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Agrár
Soós Kata | 2017-10-25 07:52:19

Kivonnák a forgalomból a glifozátot

A háztartási használatot azonnal, a mezőgazdaságit 2022 végéig betiltanák, továbbá nyilvánossá kell tenni a Bizottság által végzett kockázatelemzést. A tagállamok október 25-én szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról – tájékoztatott az Európai Parlament.

Kivonnák a forgalomból a glifozátot

A képviselők egy keddi döntés szerint 2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket és addig is szigorítanának a használatukat.

Az Európai Parlament ellenzi a Bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédőszer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, ahol először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be - amennyiben az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

A képviselők szerint a glifozátot legkésőbb 2022. december 15-ig fokozatosan ki kell vonni a piacról.

Kétségek a kockázatelemzés körül

Az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárás kapcsán komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak.

A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig - a cég a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója - kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

Az EP azt akarja, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek, ezeknek a szerveknek pedig elegendő forrást kell biztosítani, hogy képesek legyen független tudományos tanulmányok megrendelésére.

Következő lépések

A nem jogalkotási állásfoglalást 355 szavazattal 204 ellenében 111 tartózkodás mellett fogadták el. A tagállamok most szerdán szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az EP novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben.

Forrás: Európai Parlament