2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2018-02-09 18:08:01

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Hatodik alkalommal kápráztatják el ezen a hétvégén a csokoládé szerelmeseit az Árkád Szegedben, a Csokifesztiválon. Az elmúlt öt év tapasztalata az, hogy több tízezer szegedi és szeged környéki Gombóc Artúr van, akik imádják a csoki minden formáját. Negyven manufaktúra termékeit csodálhatják meg a látogatók péntektől vasárnapig, ami rekordszámú kiállítót jelent a csokifesztivál történetében.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

A rendezvény évről évre nagy sikert arat, így egyes programelemek már ismerősek lehetnek a csokiimádók számára. Ebben az évben is különböző speciális fogásokat leshetnek el az érdeklődők, hiszen a standok és kiállítók sora mellett egy színpadon is zajlanak bemutatók. Itt a legnagyobbaktól tanulhatnak a látogatók, vagy szimplán csodálhatják a tehetségüket.  Újra feltűnik a csokoládé kaszinó is, ahol a szerencséjüket is próbára tehetik az emberek. Több zenés produkcióval is készülnek a három nap során a szervezők. Ilyen például a ghánai születésű Sena, az Irie Maffia énekesnőjének koncertje.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

A háromnapos program különleges elemei közé tartozik még a láncfűrészes csokiszobrász-show, ahol M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász egy 100 kilós csoki tömbből farag szobrokat. A Magyar Rekordegyesület is megfordult az idei Csokifesztiválon, ugyanis Magyarország Legnagyobb Csoki szökőkútját itt sikerült létrehozni. Mivel Szegednek még nincs hegye, ezért úgy gondolták a szervezők, hogy építenek egy közel öt méter magas vulkánt, amiből kitör a csokoládé, az alján pedig a várakozók megkóstolhatták a forró csoki lávafolyamot.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Kisházi Sándor

„Négy hónapja azon dolgozott legalább tíz ember, hogy a csokivulkán elkészülhessen. Egy nagyon komoly melegítő és szivattyúrendszer kell hozzá, amely az óriási mennyiségű csokoládét mozgásban és melegen tartja. Nonstop 45 fokos hőmérsékleten kell tartanunk a csokoládét, ezen a hőfokon folyik, de még nem ég meg" – mesélte el a csokivulkán működését Kisházi Sándor főszervező.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

A gyerekekről sem feledkeztek meg az idei fesztiválon. Héliummal töltött bonbonokat gyárthatnak a fiatalok, ezért erősen kellett tartani ahhoz, hogy ne repüljön el a nagy gonddal készült óriási bonbon. Szombat reggel a Buborék együttes érkezik a kicsikhez, vasárnap délelőtt pedig a Grimmbusz színház szórakoztatja az aprónépet.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Kifejezetten a gyerekeknek készült a csokigyurma, ami talán az egyik legkülönlegesebb portéka a szegedi csokiszemlén. Nekünk legalábbis rögtön megragadta a fantáziánkat, és megkérdeztük az ötletgazdát, a budapesti Varázscsoki tulajdonosát, Jósa Istvánt a részletekről.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Jósa István és Lovas Bence

„Nem minden gyermek szereti a marcipánt. Az én gyerekeim sem szeretik. Ez viszont teljes mértékben belgacsokoládéból készül, és tortadíszt is lehet belőle formázni. Másrészt mindig problémát okozott, hogy a gyerekek mit vigyenek ajándékba. Olyan dolgot kellett kitalálni, ami megfizethető az emberek számára, egyedi ajándékot lehet belőle készíteni, de akár közösen is lehet belőle valamit készíteni, ami szintén jó móka” – fogalmazott Jósa István, akinek segítője a különféle fesztiválokon, így a szegedin is, Lovas Bence. A csokoládé formázása során a kezünk nem lesz ragacsos, csokoládés, hiszen a belgacsokiból kigyúrják a kakaóvajat, és mézet tesznek bele helyette.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

A Varázscsoki cégnek a csokigyurmán kívül egy másik érdekes terméke, amit szintén elhoztak Szegedre, a képkészítő. Ebben az esetben csoki segítségével lehet a kedvenc képünket megformázni.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Egy másik standhoz érve is csupa finomsággal találkoztunk, amelyek ráadásul még a szemet is gyönyörködtetik. "A bonbont szinte teljesen egyedül, a táblás csokit ketten, a drazsét pedig Tibi készíti, mivel a drazségép olyan, mint egy nagy betonkeverő gép"  – avat be minket a készítés kulisszatitkaiba Fonay Tiborné Edit, a Vásárhelyi Csokoládé egyik vezetője, aki férjével, Tiborral kínálta standjuknál a finomabbnál finomabb csoki-különlegességeket.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

Fonay Tiborné Edit és Fonay Tibor

Tavaly már jelen voltak a szegedi Csokifesztiválon, az idei seregszemlére pedig kávéval bolondították meg a kínálatot. Magát a kávészemet tejcsokival vonják be, és ha nem lenne elég még a kávéból, bevonják az egészet kávépürével, azaz finomra őrült kávéval.

Kitört a csokivulkán Szegeden!

S. Kata, ÉR.

Fotók: ÉR.

A szegedi Csokifesztivál további programjai:

2018. FEBRUÁR 10., SZOMBAT

10:00 Csokifesztivál kölyökdélelőtt, benne: Buborék Zenekar
11:00 Happy Hour: ingyenes kóstolás az óriás-szökőkútból
11:00 Junior Csokiműhely
14:00 Happy Hour: ingyenes kóstolás az óriás-szökőkútból
15:00 Csokifesztivál Unplugged: Mr. Bongo és a Buligánok
17:00 SENA from Irie Maffia
18:00 Interaktív Csokoládé Manufaktúra

2018. FEBRUÁR 11., VASÁRNAP

10:00 Csokifesztivál kölyökdélelőtt, benne: Grimm Busz Színház
11:00 Happy Hour: ingyenes kóstolás az óriás-szökőkútból
11:00 Junior Csokiműhely
13:00 Csokifesztivál Unplugged: Maya Soul
14:00 Happy Hour: ingyenes kóstolás az óriás-szökőkútból
15:00 Interaktív Csokoládé Manufaktúra, benne: marcipán workshop
16:00 Docpiano Band