2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
4°C
Felhős / 3°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-07-16 15:08:34

Kiszombor tette őket magyarrá

- Az, hogy Oexelekből Rónayak lettek, az Kiszombornak köszönhető - beszélt a bajorból magyarrá vált nemesi családról Gilicze János. A nyugalmazott makói levétáros rövid áttekintést adott arról a famíliáról, mely teljesen megváltoztatta a község arculatát a századok alatt. Az idei kukorica-útvesztő fesztiválnak is a Rónayak adták az alaptémáját.

Kiszombor tette őket magyarrá

A kiszombori kukorica-útvesztő fesztiválnak minden esztendőben más és más a tematikája. Most a község életében hatalmas szerepet játszó Rónayak kerültek az előtérbe. Az augusztus 12-ig tartó rendezvénysorozat kapcsán a családot bemutató kiállítás nyílt az Ady Endre Művelődési Házban. - Nagy örömmel vettük, hogy ellátogatott hozzánk a família néhány tagja - mondta Endrész Erzsébet, a fesztivált szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke.

Kiszombor tette őket magyarrá

A Rónayakról a legtöbbet szinte Gilicze János tudja. A nyugalmazott makói levéltárossal beszélgettünk arról, mit jelentett a család számára Kiszombor, de arról is, vajon mit adott a település a Rónayaknak? Gilicze János ezzel kapcsolatos válaszait itt találja:

Kiszombor tette őket magyarrá

Kiszombor tette őket magyarrá

- A família nem csupán a község, hanem a vármegye közigazgatásában is fontos szerepet töltött be - folytatta Gilicze János. A nyugalmazott levéltáros hozzátette: például az 1800-as évek végén és az 1900-as esztendők elején Rónay Jenő volt a főispán, s Nagybecskereken számos olyan létesítmény köszönhető neki, mely mind a mai napig áll, s most is funkciója van, mint a városházának.

Kiszombor tette őket magyarrá

Rónay Ernő egykoron gazdasági egyesületet alapított. A fesztivál nyitókiállításának helyt adó kultúrház mellett pedig egykoron volt egy óvoda, melyet szintén ez a család épített. - Itt éltek a lakosok között, így belefolytak Kiszombor mindennapjaiba - fejezte be a Rónayakról szóló rövid ismertetőjét Gilicze János.

Kiszombor tette őket magyarrá

Munkatársunktól. K.