2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Felhős / 2°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-09-12 15:41:54

Kiemelt figyelmet fordítanak a halőrzésre

Az elmúlt időszakban több mázsa pontyot telepítettek a mártélyi holtág vízébe, ahol a titokban járó, rapsicokat is igyekeznek megfogni. Ebben a tavasszal vásárolt eszközök és felszerelések nyújtanak segítséget a mártélyi halőrök számára.

Kiemelt figyelmet fordítanak a halőrzésre

A halőrzéssel kapcsolatos feladatokat a Mártélyi Tájgazdálkodási Kft. végzi a vízterületen, két főállású, egyenruhás halőr járja a vizet és ellenőrzi a horgászokat. Az ő munkájukat továbbá két aktív társadalmi halőr is segíti, valamint a tapasztalatok szerint a horgászok, a rendőrség és a polgárőrség is kiveszi a részét a feladatból.

„Halőreink munkájának köszönhetően tavaly ősszel és idén tavasszal három személyt sikerült elfogni a vízparton, akik nem rendelkeztek a megfelelő iratokkal, orvhorgászatot végeztek. Velük szemben eljártak és a hatóságok a büntetéseket is kiszabták.” – nyilatkozta Kulcsár Szabolcs, a Mártélyi Horgászegyesület elnöke.

Tavasszal a Földművelésügyi Minisztérium pályázatának köszönhetően eszközfejlesztés is történt a halőrök körében. Az egyesület 600 ezer forint értékű felszerelést kapott, éjjellátó készülékek, vadkamerák, fényképezők és mobiltelefonok kerültek a halőrök birtokába.

„Jók a tapasztalatok az új eszközökkel. Az éjjellátó távcsövekkel az éjszakai titokban járókat is meg lehet figyelni. A felszerelést használják a halőreink és ezek segítik is a munkájukat.” – tette hozzá az elnök.

A halőrök váltott műszakban folyamatosan kint vannak a vízen és a vízparton, ám ennek ellenére a horgászok bejelentéseit is várják. A 30/464-49-85-ös telefonszámon lehet értesíteni őket, ha bárki rendellenes tevékenységet lát vagy tapasztal.

szcs