2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Soós Kata | 2018-02-09 07:36:13

Kiderülhet szegények vagyunk-e?

Az eddig is rögzített személyes adatok után újabb kényes információkat raktározhat el rólunk a Facebook: szabadalmaztattak egy algoritmust, amely a felhasználó társadalmi-gazdasági helyzetét hivatott felbecsülni.

Kiderülhet szegények vagyunk-e?

Megszokhattuk már, hogy egyes szolgáltatások igénybevételekor többnyire személyes adataink jelentik az elsődleges fizetőeszközt. Így van ez a Facebooknál is: egy gyors regisztrációt követően máris megkezdhetjük a közösségi oldalon zajló virtuális életünket, miközben minden, rólunk betáplált információt rögzítenek és feldolgoznak, hogy aztán minél inkább olyan reklámokat mutathassanak nekünk, amelyekből a hirdető végül pluszpénzt tud csinálni.

A The Hill beszámolója szerint ez a fajta nyilvántartás új szintre léphet a Facebooknál. A közösségi oldal által beadott szabadalom szerint egy új fejlesztésük elsődleges célja, hogy képet kapjanak az adott facebookozó társadalmi-gazdasági helyzetéről. Az algoritmus figyelembe veszi majd többek között az illető tanulmányait, hogy milyen helyekre szokott utazni, milyen készülékei vannak (melyekkel bejelentkezik a Facebookra), illetve egyebek mellett az is közrejtszik majd a számításban, hogy ki milyen környékről szokott általban facebookozni (tehát hol lakik). A Facebook rendszere ezekből az adatokból már jó eséllyel képes megmondani egy-egy felhasználóról, hogy milyen anyagi körülmények között él – mennyire szegény vagy éppen mennyire gazdag.

Noha a fejlesztés háttere egyelőre teljesen ismeretlen, a rendszer valószínűsíthetően a Facebookon megjelenő hirdetések célozhatóságát hivatott javítani, hogy valóban az adott célcsoportnak megfelelő anyagok jelenjenek meg a felhasználók hírfolyamában. Nyers fordításban ez olyasmit jelenthet, hogy a tehetősebbek más hirdetéseket látnak majd, mint a szegényebbek.

A Facebook szóvivője a szabadalmat kiszúró lap bevezetést firtató kérdésére csak annyit mondott: "gyakran kutatunk új technológiák után, ám van, hogy ezek csupán ötletek maradnak”.

Forrás: hvg.hu