2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-5°C
-5°C
Felhős / -5°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2016-04-04 12:11:55

Kiállítás nyílt a béke emberéről

Szirbik Miklós egykori makói református lelkész és helytörténész előtt tisztelegtek hétfőn születésének 235. évfordulóján. A neves egyházfi emlékére kiállítás nyílt a múzeumban. Az önkormányzat által meghirdetett Hírös Makaiak éve rendezvénysorozat része volt a program.

Kiállítás nyílt a béke emberéről

A makói önkormányzat a 2016-os esztendőt a Hírös Makaiak évének nyilvánította. - Olyan egykori polgárokkal ismertetjük meg a mai generaciókat, akik a példaképeink lehetnek - fogalmazott Farkas Éva Erzsébet hétfőn a József Attila múzeumban. A polgármester kiemelte: nem csupán a gyökerek fontosak, hanem azok a szárnyak is, melyeket a múlt nagyjai adhatnak a mostani makóiaknak. A Hírös Makaiak rendezvénysorozat kapcsán most Szirbik Miklósra, egykori református lelkészre és helytörténészre emlékeznek ebben a hónapban a városban.

Kiállítás nyílt a béke emberéről

Szirbik Miklós születésének 235. évfordulóján nyílt kiállítás kapcsán Farkas Éva Erzsébet elmondta: városvezetőként neki személy szerint Szirbik személye azért jelentős, mert mind a prédikátori, mind a helytörténészi tevékenysége mellett a béke a embere is volt. - Az akkori közösségben sem volt mindig egyszerű, de Szirbik Miklósnak sikerült kibékítenie egymással a különböző felekezeteket, valamint oldani tudta az egyházak és az akkori városvezetés közötti feszültségeket - tudtuk meg Farkas Éva Erzsébettől.

Kiállítás nyílt a béke emberéről

A múzeumban egészen április végéig nézhetik meg az érdeklődők a belvárosi református egyházközség kiállított kegytárgyait. - Többek között a nagy úrvacsorai kehely és a kenyérosztó tál is látható - vette át a szót Kotormán István. A lelkész-igazgató kifejtette: volt egy olyan időszak, mikor az egykori Köjál (az ÁNTSZ elődje) nem nézte jó szemmel a közös kehelyből való úrvacsorázást, holott ez a közösség összetartozását szimbolizálja. - Ezek a kegytárgyak azért is fontosak, mivel az elődökkel is összekötnek, hiszen ezeket használták apáink, nagy- és dédapáink - tette hozzá Kotormán István.

Kiállítás nyílt a béke emberéről

Szirbik Miklós mellett Szikszai György is fontos személyisége volt a makói református közösségnek. Szolgálatuk ideje alatt templomot építettek, iskolát alapítottak, presbitériumot hoztak létre. Munkásságukra nem csupán az egyházuk, hanem a város is büszke. Ennek méltó kifejezése, hogy a Hírös Makaiak éve kapcsán megemlékeznek róluk.

Kiállítás nyílt a béke emberéről

Munkatársunktól. K.