2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Tiszta / 2°C
p / 4°C
szo / 1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-08-12 20:16:07

Ki tudja megfogni a malacot?

Szombaton is számos programmal várta az érdeklődőket a 8. Kéktó Fesztivál a Kéktói Ménesben. Ezek egyike volt a nagy népszerűségnek örvendő malacfogó verseny, amelyen kicsik és nagyok egyaránt hajtották a sertéseket.

Ki tudja megfogni a malacot?

Délután 4 órakor megtelt érdeklődőkkel a bála köraréna a 8. Kéktó Fesztiválon. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki érdeklődve várta a malacok megérkezését, függetlenül attól, beneveztek e megfogásukra, vagy sem. Míg várakoztunk, hallottuk, amint a szülők jó tanácsokkal látják el vállalkozó kedvű csemetéiket. „A lábát fogd meg, majd hasalj rá!” – mondta az egyik szülő, másfelől azt az igencsak jó tanácsot kapta egy gyermek, hogy ne keresztbe tett kézzel üljön, amikor megkezdődik a verseny, mert akkor nem tud sikeresen elrajtolni.

Ki tudja megfogni a malacot?

4 óra után valamivel meg is érkeztek a malacok. Kucsora Péter, a Kéktó Fesztivál szervezője elmondta, 3 korcsoportban nevezhettek a gyerekek a versenyre, 6 éves korig, 6 és 12 év között, illetve 12-18 évesek. „Van, amikor a malac nagyon ügyes és több percig is futkározik. Aki megfogja, az hazaviheti az állatot. Többször előfordult már, hogy olyan gyermek nyerte, aki egy panelház 8. emeletén élt családjával, és amikor megfogta a malacot, akkor mondták a szülők, hogy nem tudják, hova tegyék. Amíg kicsi, elfér az erkélyen is, adtuk válaszul” – mondta mosolyogva Kucsora Péter, majd hozzátette, vasárnap délután a felnőttek is kipróbálhatják, mennyire ügyesek malacfogásban, igaz, akkor már sertésért megy a küzdelem.

Ki tudja megfogni a malacot? Kucsora Péter

A gyerekek izgatottan sorakoztak fel korcsoportonként a bála körarénában, majd a malac elengedését követően kergetni kezdték az állatkát. A malacok szemfülesek voltak, a körbála mögé bújva próbálták meg kicselezni a rájuk vadászókat, végül természetesen eredménytelenül.

Ki tudja megfogni a malacot?

A 4 győztes, András, Krisztián, Mira és Ákos nagy küzdelmek árán megfogták a lábánál a malacot, és minden erejüket latba vetették, hogy ne szabadulhasson kezeik közül. Mindannyian örültek a nyereménynek, igaz, András például nem tudott arra válaszolni, hová is teszik majd a malacot.

Ki tudja megfogni a malacot?

A Malacfogó verseny mellett szombaton délutánra szervezték meg immár 8. alkalommal a Kéktó Kupa ügyességi versenyt is, amelyen 2 kategóriában indulhattak a jelentkezők – tudtuk meg Kucsora Pétertől. Az első kategóriában a lovaglást nem régen kezdők mérethették meg magukat, a második kategóriában a már komoly lovaglástudással rendelkezők indulhattak. „”Az ügyességi verseny során, egy 180 méter hosszú pályán, különféle akadályokon kell átmenni a lóval. Ennek megtétele nincs időhöz kötve, a biztonságos végig jutás az egyik legfontosabb szempont, illetve a bírák figyelik azt is, milyen stílussal lovagolnak az állaton. Minden részt vevő kap értékes díjakat és szalagot, az első három helyezett pedig kupát is magáénak tudhat” – mondta Kucsora Péter, majd hozzátette, az általuk (Kéktói Ménes) tartott fajtákkal (Furious North star) indulók külön díjazásban részesülnek.

Ki tudja megfogni a malacot?

A Kéktó Kupa ügyességi verseny mellett többek között bűvészshow, ugrálóvár, lovaskocsikázás és a Polka Band Fúvószenekar is szórakoztatta szombaton délután a közönséget.

Ki tudja megfogni a malacot?

 

A 8. Kéktó fesztivál vasárnapi programja

08:00 Ismerd meg Rárós-Kéktót  LOVAS TÁJÉKOZÓDÁSI verseny

(csapatok és egyéni -nevezés szombaton egész nap és vasárnap 07:00-tól)

09:00 Fogathajtó verseny „D” kategóriában

09:30 Főzőverseny (kezdés)

11:00 Furioso- North Star lovak Országos tenyészszemléje, bírálata (lovaspálya)

11:00 Garten Musik Kapelle- Sváb sörzene és retro könnyűzenei művek fúvós hangszerekkel Krupiczer Ferenc közreműködésével (tanyaudvar)

12:30 Hagyományos magyar lófajták bemutatója, Nemzetközi szinten elismert  tenyészetekkel, illetve a fesztivál legszebb szopós csikója (lovaspálya)

13:00 HUN-MAGYAR lovaskultúra és lovas harcművészeti bemutató – Nagy Ákos és kisfia, Nagy Ákos Levente (lovaspálya)

13:25 Lovak húzta „varázsszőnyeg”, azaz maradj állva a szőnyegen, ha tudsz (lovaspálya, közönséggel)

14:00 Eredményhirdetés- Főzőverseny (Lovaspálya zsűrikamionnál)

14:20 Székfoglaló verseny (lovaspálya)

15:00 Lovastorna bemutató (lovaspálya)

15:15 ERŐS EMBEREK bemutatója „Ki a csődőr a Ménesben” azaz indulj a

„Kéktó Legerősebb Embere” címért (nevezés helyszínen, maximum 10 fő)

16:55 MALACFOGÓ verseny (bála köraréna)

17:30 TÁMOGATÓI JEGYEK ajándéksorsolás

(Fődíj: egy Vásárhelyi Tájfajta csikó)

Ki tudja megfogni a malacot?

Egész napos programok:

Sétakocsikázás (szombat, vasárnap)

Állatsimogatás, Csacsigolás, Lovaglás (szombat, vasárnap)

Népi hagyományok, gyöngyfűzés, kosárfonás, rokkázás, szarumegmunkálás bemutatása (szombat, vasárnap)

Palacsintasütés és kóstoltató (szombat 11 órától tanyaudvar)

A hódmezővásárhelyi Bálint Kerámia termékbemutatója (szombat, vasárnap)

Íjászkodás a Hód-mezei Őrzők jóvoltából (jurta tábor), (szombat, vasárnap)

Ugrálóvár (szombat, vasárnap)

„Bűvésziskola”

Ha lemaradt a pénteki nap történéseiről, ide kattintva bepótlhatja.

A Kéktó Kupa ügyességi verseny eredményeit hamarosan olvashatja cikkünkben!

Ács Helga