2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-11-08 18:23:36

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

A Modern Városok Program keretein belül 4-5 milliárd forintból fog megújulni a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium. A felújításról és bővítésről tartottak nyilvános tervismertetőt szerdán 16 órakor a Református Ótemplomban.

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

Hatalmas változásokon fog keresztül menni a Bethlen Gábor Református Gimnázium, ha az előzetes tervek szerint fogják kibővíteni, felújítani. Az intézményt ugyanis az eddigi 3900 négyzetméteres alapterületén teljesen felújítják, illetve korszerűsítik is majd. Az iskola azonban nem csak megújul, további 3800 négyzetméterrel bővíteni is fogják. Erről és a részletekről tartottak beszámolót szerdán, a Református Ótemplomban, ahol Novák Péter építészmérnök a 3,5 milliárdos beruházással kapcsolatban elmondta: várhatóan 2018 nyarán fogják elkezdeni.

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

A Bethlen Gábor Református Gimnázium egy teljesen új konyha és étkező blokkal fog bővülni. A Szőnyi utca felől lévő vaskapuval ha szembe állunk, akkor a jobb kéz felőli épületet fogják átalakítani. A megújult egység földszintjén lesz egy melegítő konyha, míg az emeleten egy étkező rész. A régi tornatermet visszaállítják, hogy eredeti szépségében pompázzon, és díszteremként fog a munkálatok után funkcionálni.

Épül még egy teljesen új épületszárny, aminek a pinceszintjén fog helyet kapni az új, igényeknek és kornak is megfelelő méretű tornaterem. Az épület második és harmadik emeletén a Szathmáry kollégium fog helyet kapni. A két szinten, 9 darab 4 férőhelyes szoba lesz. Az iskola összes épületszárnya teljesen össze lesz kötve, így a Tóth Sándor utca felőli szobáikból a koleszosok, a túlsó oldalon lévő étkezőt megtudják majd úgy közelíteni, hogy nem kell kimenniük az udvarra.

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

Az új épületek homlokzata teljesen olyan lesz mint a régieké. Novák Péter kiemelte, hogy az egész intézmény akadálymentesítve lesz, amit 2 felvonó segítségével fognak megoldani. Elmondta, hogy kialakítanak majd egy 300 kerékpár tárolására  alkalmas biciklitárolót is.

A megújult Bethlen alagsorában lesz majd a teljesen új tornaterem, valamint az öltözők, egy testedző szoba, tanári öltöző, elsősegély nyújtásra alkalmas terem, valamint könyvraktár és az étterem vizesblokkja is. A földszinten egy kiállítási teremként is működő diákkönyvtár épül és a büfé is nagyobb kapacitással várja majd az éhes tanárokat, diákokat.

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

Az intézmény első emeletén kialakítanak egy konferenciák megrendezésére is alkalmas könyvtárszobát. A kollégium épületében található tanulószobák, pedig tökéletesen alkalmasak lesznek napközbeni tanórák megtartására is. A második emeleten továbbra is a természettudományok fognak főszerepet kapni: laborok, szaktantermek, valamint szertárak lesznek a jövőben is, illetve az új épületben a kollégiumi szobák lesznek megtalálhatóak ezen a szinten. A harmadik emelet - azaz a tetőtér - szintén a 2x2 ágyas szobáké, valamint létesül egy művészeti szaktanterem is.

A bemutatón részt vett Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere is, aki elmondta, hogy gratulál a tervekhez, valamint jó munkát kíván a megvalósításukhoz. A most bemutatott tervek engedélyezve még nincsenek, erre már csak jövőre fog sor kerülni. Ha minden jól halad, akkor az új épületszárnyakkal fogják az építkezést megkezdeni 2018 nyarán, és várhatóan 2020 szeptember elején fogják befejezni.

Kétszeresére fog bővülni a Bethlen

n.j.