2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Önkormányzatok hírei
Megyeri József | 2017-04-18 21:08:49

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Molnár Áron polgármester szerint nincs kockázat abban, ha pályázatot írnak ki az idős otthon kialakítására Algyőn, míg a helyi Fidesz-frakció úgy látja, először fel kell mérni az igényeket az új intézménnyel kapcsolatban. A témában kedd este rendeztek rendkívüli lakossági fórumot a Faluházban, mely két és fél órán át tartott.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

- Algyőn csak nappali ellátást vehetnek igénybe az idősek, bentlakásos intézmény nincs a településen – kezdte a keddi lakossági fórumát Molnár Áron. A nagyközség első embere a Faluházban ismertette, évek óta téma, hogy idősek otthonát alakítanak ki, a képviselő-testület két és fél éve dr. Kassné dr. Bakó Ildikó képviselőt, egészségügyi tanácsnokot bízta meg ennek előkészítésével.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Molnár Áron

A politikus hozzátette, márciusban egy befektető jelezte, hogy mintegy 500 millió forintból 2018-ra megvalósítaná a száz főnél többet befogadó idősek otthonát a bekötőútnál, a Kastélykert utca szomszédságában, a kilátótól nem messze lévő önkormányzati területen. Molnár Áron ezért a legutóbbi rendes testületi ülésre ezzel kapcsolatban előterjesztést nyújtott be.  A sürgősséget az indokolta, hogy ahhoz, hogy a beruházó a Svájcban megítélt hitelt igénybe tudja még venni, június 30-ig engedélyes tervekkel kell rendelkeznie az algyői helyszínre, ami több hónapig tartó folyamat. Az önkormányzatnak viszont a rendelete alapján még meg is kell pályáztatnia a lehetséges helyszínt, ami szintén időt vesz igénybe.

Ezzel párhuzamosan dr. Kassné dr. Bakó Ildikó saját előterjesztésében egy tanulmány megírását szorgalmazta az igények felmérését illetően. Molnár Áron azt kérte a testülettől, hogy írjanak ki a területre a pályázatot, amelyen bárki elindulhat. A Fidesz-frakció Herczeg József képviselővel ezt leszavazta; később, rendkívüli ülésen sem tárgyaltak az ügyben.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Dr. Kassné dr. Bakó Ildikó

- Folyamatosan figyeltem a pályázati forrásokat az intézmény kialakítására. 2015-ben már kérdőív is készült a témában, de az nem adott teljes képet arról, hogy mekkora igény van erre a településen – jelentette ki dr. Kassné dr. Bakó Ildikó. A háziorvos úgy látja, egy ember kevés arra, hogy felmérje a valós elvárásokat, ezért egy külsős tanulmányt kell készíteni, mivel a szociális otthon több évtizedre szóló döntés.

- Én a lehetőséget látom a kialakult helyzetben, azt nem, hogy az önkormányzatnak ebből mi kára lehet. A hitelt nem mi vettük fel. Csak annyit kértem, hogy pályáztassuk meg a területet, nem azt, hogy ennek a befektetőnek kell nyernie és üzemeltetnie. A lakossági javaslatokat figyelembe véve is pályáztathatunk. Ezek csak felvetések, de a képviselők még erről sem tárgyaltak – reagált Molnár Áron.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Szűcs Szilveszter

- Algyőnek – gazdag település lévén - saját és uniós forrásból kellene megépítenie az otthont, nem beruházó segítségével – szólt hozzá a fórumhoz Szűcs Szilveszter. Úgy véli, a Sárga iskola helyén kellene építkezni, a templom és a Szent Anna tér közelsége miatt.

Molnár Áron reagált: nincs a költségvetésben arra forrás, hogy 500 millió forintot idősek otthonára költsenek, majd működtessenek. Továbbá szakemberek szerint a Sárga iskola nem alkalmas erre, egyszerűbb egy új épületet létrehozni.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Márkus László

Márkus László nem tartja helyesnek, hogy az intézmény üzleti alapon működne, ugyanis olyan is rászorulhat az otthonra, aki nem tudja fizetni a terheket. Szociális alapon kellene működtetni. - Ez ilyen formában nem megoldható, mert akkor szigorú feltételeket kellene megszabni, hogy ki tartozik a rászorulók közé. Ha nem is minden esetben, de kötelező lenne a térítés – válaszolt a polgármester.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Búzás Norbert

Búzás Norbert véleménye: elsőként az algyőiek ötleteit, elvárásait kell meghatározni, és csak aztán befektetőt keresni.

- Nincs olyan önkormányzat Csongrád megyében, ahol így cselekedtek volna, mivel általában a befektetők kész tervekkel állnak elő – érkezett a válasz.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Pongrácz Tamás

Pongrácz Tamás képviselő, a Fidesz-frakció vezetője is felszólalt. Azt mondta, nincs megfelelően kidolgozva a pályázati kiírás, meg kell vizsgálni, mi lesz, ha az intézmény például öt év múlva nem működik.  Dr. Roczkó András képviselő szerint nyilvánossá kell tenni azt az előterjesztést, amit a polgármester a testület elé vitt.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Dr. Roczkó András

Molnár Áron: erről kellett volna tárgyalniuk a képviselőknek, amikor a többség levette az idősek otthonát a napirendről.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Herczeg József

Felmerült az is, hogy a területen a Római Katolikus Egyház által Herczeg József polgármestersége alatt miért nem épülhetett meg az intézmény. - A Sárga iskola sokkal alkalmasabb helyszín lett volna – válaszolt Herczeg József.

Oláh Dániel szeretne újra büszke lenni Algyőre, mert többen úgy látják, személyes ellentét vezeti a képviselőket, emiatt nem tud érdemben dönteni a testület. A fórum végén többen megjegyezték: érdemes fokozott figyelemmel kísérni a testületi üléseket, hogy a lakosok lássák, ki áll a település mellett és ki ellene.

Két és fél órás vita az idősek otthonáról

Megyeri József