2014. szeptember 21. vasárnap, Máté
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
17°C
18°C
Köd / 17°C
h / 18°C
k / 20°C
Belföldi Hírek
Szombat Mihály | 2012-10-31 10:30:27

Kész a taxisrendelet tervezete

Legfeljebb tízéves autóval lehet taxizni, amelyet ötévente külön le kell vizsgáztatni erre a funkcióra - egyebek mellett ezt tartalmazza "a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról" címet viselő kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg

A rendelet külön kezeli a klasszikus taxi-, illetve a személygépkocsis személyszállító szolgáltatást. Ez utóbbiba tartozik például a szállodai utasszállítás, vagy a repülőtéri - minibusz - szolgáltatás is. A taxiban - a vezetőn kívül - legfeljebb 4-6 fő utazhat, és kötelező a taxaméter beépítése. A személygépkocsis személyszállító szolgáltatást végző jármű 4-8 utast szállíthat, és nem kell viteldíjkijelzőt beleépíteni.
Mindkét szolgáltatás csak tevékenységi engedély birtokában végezhető. A taxisengedély csak meghatározott földrajzi területre szól, de ha a vezető a maga területén veszi fel az utast, átviheti másik területre. A személygépkocsis engedély viszont az egész országra szól.


A tevékenységi engedély feltétele a személyes megbízhatóság, a szakmai alkalmasság és a pénzügyi teljesítőképesség. Az első feltétel azt jelenti, hogy a vállalkozás szakmai irányítóját nem tiltották el korábban a taxizástól. A szakmai alkalmasság a szükséges vizsga letételét, míg a pénzügyi teljesítőképesség köztartozás-mentességet jelent. Ebbe a körbe tartozik a kocsinként - és szállítandó utasonként - 100-100 ezer forint vagyoni biztosíték letétele, amelyet elkülönített számlán kell tartania a fuvarozónak.
A bérautókat B-kategóriás jogosítvánnyal és PÁV II. kategóriás pályaalkalmassági engedéllyel lehet vezetni. Ekkor a hatóság külön vezetői engedélyt állít ki, amely öt évig érvényes.
A taxi jobb első ajtajára, legalább tíz centiméteres karakterekkel fel kell írni a tevékenységi engedély számát, továbbá a területi érvényességet.
A taxi  - az első üzembe helyezéstől számítva - nem lehet tíz évnél régebbi. A motorja legalább Euro 3-as kell hogy legyen, és kötelező felszerelés a blokkolásgátló. A jelenlegi engedélyek 2014. március 31-ig maradnak érvényben a tervezet szerint.

forrás:MTI

Antal Sándor | 2014-09-20 22:36:44

Újra Városi pikniket rendeztek szeptember 20-án Mindszenten, melyre a Dózsa-telepen került sor. A nap folyamán felelevenítették, bemutatták a telepi értékeket, kincseket.

Antal Sándor | 2014-09-20 21:58:31

Kamionhúzást, sör ivóversenyt és parasztolimpiát is rendeztek szombaton délután a XXIII. Lelei napok második napján, ahol több mint 40 bográcsban rotyogott a marhapörkölt. Az esti díjátadón kiderült, címvédést történt, hiszen Barna László és csapata nyerte a főzőversenyt. A díjakat Lázár János, országgyűlési képviselő és dr. Martonosi György polgármester adták át.

Kutasi Roland | 2014-09-20 20:39:17

Megsérült egy hét bar nyomású gázvezeték, emiatt mintegy tíz méter magas gázoszlop tört fel a földből Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettese szombaton.

Kutasi Roland | 2014-09-20 18:48:03

Hetedik alkalommal rendezte meg közösen a Székkutasi és a Sóshalmi Olvasókör Székkutason a szüreti felvonulást és bálat. A fogatok és a lovasok szombat délután a Gregus Máté Általános Iskola elől indulva járták végig a község utcáit. Képgalériával és videóval!

Szeri Csaba | 2014-09-20 17:13:14

Szombat délután, Hódmezővásárhelyen a Petőfi utcai Agrárcentrumban rendezték meg a Délibáb Dalkör találkozóját, ahol több vásárhelyi és egy székkutasi dalkör is meghívást kapott. A rendezvényen estébe nyúlóan ment a mulatozás, a főszerepet pedig az éneklés és a dalok kapták.