2014. szeptember 30. kedd, Jeromos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
19°C
22°C
Tiszta / 19°C
sze / 22°C
cs / 20°C
Belföldi Hírek
Szombat Mihály | 2012-10-31 10:30:27

Kész a taxisrendelet tervezete

Legfeljebb tízéves autóval lehet taxizni, amelyet ötévente külön le kell vizsgáztatni erre a funkcióra - egyebek mellett ezt tartalmazza "a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról" címet viselő kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg

A rendelet külön kezeli a klasszikus taxi-, illetve a személygépkocsis személyszállító szolgáltatást. Ez utóbbiba tartozik például a szállodai utasszállítás, vagy a repülőtéri - minibusz - szolgáltatás is. A taxiban - a vezetőn kívül - legfeljebb 4-6 fő utazhat, és kötelező a taxaméter beépítése. A személygépkocsis személyszállító szolgáltatást végző jármű 4-8 utast szállíthat, és nem kell viteldíjkijelzőt beleépíteni.
Mindkét szolgáltatás csak tevékenységi engedély birtokában végezhető. A taxisengedély csak meghatározott földrajzi területre szól, de ha a vezető a maga területén veszi fel az utast, átviheti másik területre. A személygépkocsis engedély viszont az egész országra szól.


A tevékenységi engedély feltétele a személyes megbízhatóság, a szakmai alkalmasság és a pénzügyi teljesítőképesség. Az első feltétel azt jelenti, hogy a vállalkozás szakmai irányítóját nem tiltották el korábban a taxizástól. A szakmai alkalmasság a szükséges vizsga letételét, míg a pénzügyi teljesítőképesség köztartozás-mentességet jelent. Ebbe a körbe tartozik a kocsinként - és szállítandó utasonként - 100-100 ezer forint vagyoni biztosíték letétele, amelyet elkülönített számlán kell tartania a fuvarozónak.
A bérautókat B-kategóriás jogosítvánnyal és PÁV II. kategóriás pályaalkalmassági engedéllyel lehet vezetni. Ekkor a hatóság külön vezetői engedélyt állít ki, amely öt évig érvényes.
A taxi jobb első ajtajára, legalább tíz centiméteres karakterekkel fel kell írni a tevékenységi engedély számát, továbbá a területi érvényességet.
A taxi  - az első üzembe helyezéstől számítva - nem lehet tíz évnél régebbi. A motorja legalább Euro 3-as kell hogy legyen, és kötelező felszerelés a blokkolásgátló. A jelenlegi engedélyek 2014. március 31-ig maradnak érvényben a tervezet szerint.

forrás:MTI

Megyeri József | 2014-09-30 11:05:12

Egy családi, nyílt napot tart a Hód-Dog Center Kutyaiskola október 5-én vasárnap a Szegedi úti Motocross pályán – tájékoztatta portálunkat Kalmárné Katona Éva, az iskola vezetője.

Garai Szakács László | 2014-09-30 11:03:03

Makó fideszes polgármesterjelöltje volt a keddi Napraforgóban Égető Gyula műsorvezető vendége. Farkas Évát két képviselőjelölt is elkísérte: Weszelyné Véghső Henriett és Czirbus Gábor is a programjáról beszélt a Rádió 7-ben.

Megyeri József | 2014-09-30 10:55:53

Az egyik szegedi általános iskolából érkezett bejelentés a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába, miszerint az egyik diák bántalmazta tanárát szeptember 29-én a délelőtti órákban.

Hajó Edina | 2014-09-30 10:47:57

Agrárnapok a kopáncsi tanyamúzeumnál és a talajművelés aktualitásai – ezzel foglalkozik a szerdai Napraforgó, amelynek tíz órától Benkő Zsolt, a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület elnöke és Páska Norbert, a Güttler Kft. értékesítési igazgatója. A műsort Hajó Edina vezeti.

Megyeri József | 2014-09-30 10:40:46

Megjelent a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában, amely hat lépésben rögzíti a rendszer megvalósításához szükséges feladatokat.