2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Regionális Hírek
Szabó Viktor | 2017-03-11 14:24:00

Kenderből házat

Szombaton megtartották az Első Magyar Kenderház Konferenciát az Algyői Faluházban. A megjelentek információhoz juthattak a kender felhasználásával kapcsolatban, illetve megismerhették azokat a vállalkozásokat, akik a kenderbeton előállításáról tudták informálni őket.

Kenderből házat

A kender egy univerzális növény, minden része felhasználható, nagyon sok féleképpen. A kis manufaktúrákban a célszerű felhasználása az olajsajtolás, de az építőipar és az autóipar is érdekelt lehet termesztésében.

Általában, ha nem ÖKO és bio anyagból építünk egy házat, számolni kell az esetleges káros kipárolgásokkal. Ezt okozhatja a festék, vagy a szigetelő anyagok. A kender erre is megoldást jelenthet. A kenderbeton egy ÖKO építőanyag a természetből, amelynek alapanyaga 4 hónap alatt aratásérett a kenderföldeken.

Kenderből házat

2016 végén elhelyezték az első magyarországi kenderházak alapkövét, Domaszéken. Két ingatlan épül, az egyik eladási célból, a másik pedig kipróbálási célból, tehát bárki kibérelheti egy kis időre, hogy megtapasztalja az előnyeit. Jelenleg a falak állnak, úgyhogy hamarosan használatba is lehet venni ezeket.

Kenderből házat

A kenderbeton nagyon jó páraáteresztő, jó hőmérséklet szabályzó, és nagyon jó ökológiai szisztémát hoz létre a lakáson belül. Arra is alkalmas, hogy egy ház szigetelése szempontjából egy A energiaosztály besorolást hozzon az ingatlannak. Jelenleg ez a skála teteje, ennél jobb besorolás nincs. Akkor kaphatja egy lakás a 'Fokozottan energiakatarékos' jelzőt, ha az előírt követelményekhez hasonlítva a várható fogyasztása 55% vagy annál is kisebb.” – mondta el Németh István, a KÖSZI Trade Szövetkezet elnöke.

Kenderből házatNémeth István

A kenderbetont Európa több országában és Kanadában is régóta használják. Egy 100 négyzetméteres családi házra másfél hektárnyi területről learatott kender elég, így ezt a mennyiséget egy kisebb gazdaság is meg tudja termelni.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Algyőn szeretnék újra feléleszteni a kendertermelést. Ehhez viszont összefogásra van szükség. Amíg nincs meg az ipari háttér, addig nincs meg a termesztés azon feltétele, ahol a vásárlóerő megjelenik.

Kenderből házat

A komlex gondolkozás az, amit itt Algyőn szeretnénk felölelni. Ez arról szól, hogy az itteni kedvező földrajzi adottságokat rendezni, ami a termesztéshez szükséges, illetve az ipari hátteret feléleszteni, ami már korábban működött. Kisebb tételekben már voltak termesztések. Ez azért fontos, mert kiöregedtek azok, akik ezzel foglalkoztak. Van olyan idős termesztőnk, aki 2 hektáron fog idén vetni. De a mezőgazdaság is olyan, hogy akkor lehet jól termeszteni, ha a gazdák látják, hogy milyen megtérülés van benne, milyen haszonnal kecsegtet. Azzal próbálunk segíteni, hogy pályázatokat adtunk be, bekapcsolódtunk az országos rendszerbe és leadtuk, hogy milyen gépekre lenne szükség.” – nyilatkozta Dr. Füzesy István, Algyő gazdasági referense.

Kenderből házatDr. Füzesy István

A szombati konferencián megjelentek az építőiparral foglalkozó vállalkozók, így az, aki azon gondolkozik, hogy kendertermesztésbe vág, tájékozódni tudott a felhasználási lehetőségekről, illetve az előadásokon informálódni tudott az építőipar igényeiről.

A rendezvényt Molnár Áron, Algyő polgármestere nyitotta meg, aki kiemelte, hogy az olajfáklyák közepette szükség van a természetbarát ágazatokra is, amit a kendertermesztés kiválóan tudná produkálni.

Kenderből házatMolnár Áron

 

Sz.Viktor