2018. január 22. hétfő, Vince
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
k / -0°C
sze / -1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2016-07-19 14:50:56

Katonasírokat tesznek rendbe

Egy makói család teszi rendbe az újvárosi református temetőben lévő II. világháborús katonasírokat. Az édesanya metszi a bokrokat, ülteti a virágokat, a lánya átfesti a megkopott feliratokat, a nagypapa pedig szintbe hozza a megdőlt fejfákat. Összesen 64 nyughelyet kell helyreállítani, így hetekig is eltarthat a munka, melyhez Kovács Sándor települési képviselő is csatlakozott.

Katonasírokat tesznek rendbe

A makói újvárosi református temetőben igen elhanyagolt állapotban vannak a II. világháborúban elesett katonák sírjai. Szerencsére azonban csak voltak, ugyanis egy helybéli család úgy határozott, hogy rendbe rakja őket. A sírkertben kedden találkoztunk a dolgozó famíliával.

Katonasírokat tesznek rendbe

- Már évek óta minden Halottak napján virágot hozunk az elesettek tiszteletére, s már régóta beszélgetünk arról édesanyámmal, hogy ráférne egy felújítás az emlékhelyre, a szót pedig tett követte, s elkezdtük a munkát - tudtuk meg a legifjabb családtagtól, Sipos Maja Flórától. A József Attila Gimnázium diákja nagyon jó rajzból, így ő  - többek között - a megkopott feliratok újrafestését vállalta. Édesanyja pedig nem csupán metszi a bokrokat, hanem virágokat is ültet a keresztek mellé, méghozzá pirosat, fehéret és zöldet.

Katonasírokat tesznek rendbe

Mivel 64 sírról van szó, így a család számítása szerint hetekig lesz feladatuk. Flóra nagypapája is csatlakozott ezen szép kezdeményezéshez. - Nagyon örülök annak, hogy a lányomék ezt elkezdték és engem is felkértek rá, ami az erőmből telik az megcsinálom - vette át a szót Sarkadi Ernő. Az idős férfia megdőlt kereszteket állítja vissza. Előbb szintezővel pontosan kiméri, hogy lesz merőleges a talajjal a fejfa, aztán egy ásó segítségével rakja vissza azokat.

Katonasírokat tesznek rendbe

Kovács Sándor települési képviselő már testületi ülésen is felszólalt az ügyben, hogy állítsák helyre a város mind a négy temetőjében lévő katonasírokat. - Épp édeasapám sírját jöttem körbepermetezni, mikor észrevettem a serénykedő Sarkadiékat, így én is beálltam egy kicsit segíteni - nyilatkozta a városatya. Kovács Sándornak egy ötlete is van a katonasírokkal kapcsolatban, melynek a részleteit itt hallja:

Katonasírokat tesznek rendbe

Katonasírokat tesznek rendbe

Munkatársunktól. K.