2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Gazdaság és Politika
Kovács Péter | 2017-05-01 08:05:58

Katás 24 milliós bevételig?

Katás egyéni vállalkozóként és egyben katás bt.-kültagként kétszer 12 millió forintig lehet kihasználni a kata előnyeit? – kérdezte az adozona.hu olvasója Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás 24 milliós bevételig?

Nem tiltott, hogy ugyanazon magánszemély egyszerre több vállalkozásban is kisadózóként legyen bejelentve – szögezte le válasza elején szakértőnk. Felhívta azonban olvasónk figyelmét arra, hogy az adózónak rendeltetésszerűen kell gyakorolnia a jogait rendeltetésszerűen. Nem tekintendő rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés, ügylet, amely kifejezetten valamely adótörvényben szereplő rendelkezés megkerülését célozza. Ha például valaki bizonyíthatóan csak azért hoz létre cégeket, hogy úgymond megnövelje a tételes adófizetés 12 millió forintos határát, akkor az jogellenes.

A gyakorlatban persze ezt nehéz bizonyítani – ismeri el szakértőnk. Véleménye szerint mindenesetre felvethetné a rendeltetésszerű joggyakorlás intézménye sérülésének gyanúját, ha ugyanazon a székhelyen, ugyanazon tevékenységre alapítana ugyanazon kisadózó személy több katás vállalkozást.

 

Forrás: adozona.hu