2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Felhős / 1°C
k / -1°C
sze / -2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-12-03 13:06:17

Karácsony felé táncol a Forgatós

Karácsony felé címmel december 10-én, 18.30-kor kezdődik a makói Hagymaházban a Forgatós Táncegyüttes gálaműsora. Betekintettünk a kulissziák mögé, vagyis arra voltunk kíváncsiak, hogyan is készülnek a produkcióra a szereplők.

Karácsony felé táncol a Forgatós

Kicsinek bizonyult a Forgatós Táncegyüttes makói próbaterme, olyan sokan dolgoznak benne egyszerre. A Szent János téren álló épületből szinte minden nap zeneszó hallatszik, hiszen az együttes apraja-nagyja, vagyis az óvodásoktól kezdve egéeszen a felnőttekig mindenki gőzerővel készül a karácsonyi gálára. A Forgatós vezetőit, tagjait arról faggattuk, mit láthat-hallhat majd december 10-én a hagymaházi közönség. - Néha álmomban jelenik meg egy-egy kép, vagy olvasás közben jut eszembe valami, s ezeket gyorsan le is jegyzetelem, nehogy a feledés homályába vesszen az egész, valahogy így indul egy-egy táncjáték, oratórium összerakása - nyilatkozta az együttes művészeti vezetője. Doktor László arról is beszélt, hogy a gálával - a szórakoztatáson túl - az is a céljuk, hogy egy kicsit szeretetteljesebbnek, s ne csak egyszerű vásárlási láznak lássák mind a fellépők, mind a nézők a karácsonyt. Doktor László ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Karácsony felé táncol a Forgatós

Karácsony felé táncol a Forgatós

Két kis táncos, Dobsa Gabriella és Szabó Villő, középen pedig a produkció énekesnője, Kallai-Takács Éva Erzsébet

Kallai-Takács Éva Erzsébet már egészen kisgyermekként megkedvelte a zenét. - Alig múltam el 7-8 éves, mikor énekelni kezdtem, több stílust is kipróbáltam, de miután rátaláltam a népzenére, mással már nagyon nem is foglalkozom - tudtuk meg a fiatal énekesnőtől. A szegedi Kallai-Takács Éva Erzsébet nem először dolgozik együtt a makói együttessel, hiszen tavaly már föllépett velük. Jelenleg Sándorfalván tanítja az általános iskolás gyerekeket citerázni.

Karácsony felé táncol a Forgatós

Dobsa Gabriella tavaly január óta tagja a Forgatósnak. - Korábban még látni se nagyon láttam néptáncot, nemhogy ki is próbáltam volna, több mint egy éve ez megtörtént, s azóta imádom - árulta el mosolyogva a makói Bartók iskola negyedik osztályosa. A 10 éves kislány szerint a próbák néha fárasztóak, de megéri, hiszen így lesz tökéletes majd a műsoruk. Gabriella kistestvére, a mindössze 4 éves Nóra is részt fog venni a karácsonyi gálán. Gabi iskolatársa, Szabó Villő az unokatestvérének köszönheti azt, hogy ő is forgatós lett. - Több alkalommal láttam már őt táncolni, s gondoltam, ez nekem is menne - fogalmazott Villő. Az ugyancsak 10 éves kislány óvodás kora óta néptáncol, s a kedvence a kalocsai tánc, s nem csak a lépések, hanem a szép, színes fellépő ruhák miatt is.

Karácsony felé táncol a Forgatós

A Karácsony felé jóval több, mint különböző tájegységek néptánca. - Természetesen ezeken van a hangsúly, de emellett megismertetjük a közönséggel, hogy egykoron milyen népszokások is tartoztak ehhez az ünnepkörhöz - vette át a szót Doktor-Bagaméri Andrea. Az együttes asszisztense kiemelte: a mai gyerekeknek fogalmuk sincs arról, mik azok régi szép népijátékok, mondókák, dalok, melyeket az ő korosztálya még az árok partján játszott, illetve énekelt, de ha megtanulják, akkor a későbbiekben ők is tovább tudják adni a náluk fiatalabbaknak. Doktor-Bagaméri Andreát hallja:

Karácsony felé táncol a Forgatós

Karácsony felé táncol a Forgatós

Munkatársunktól. K.