2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-1°C
Köd / 1°C
h / -1°C
k / -2°C
Közélet és Művelődés
Égető Réka | 2017-10-12 12:38:09

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

Kalózok, hercegnők és puszirablók – így lehetne összegezni a csütörtök délelőttöt a a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban, ahol a Vásárhelyi Őszi Hetek programsorozat keretében író-olvasó találkozót szerveztek. A gyerekek Víg Balázs meseíró világával ismerkedhettek meg.

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

Víg Balázs

A legtöbb író felnőtteknek ír elsősorban, és hobbiból, mellékesen alkot gyerekeknek szóló könyveket. Víg Balázs esetében ez pont fordítva van: ő a gyerekekre gondol elsőként, és amikor éppen van ideje, akkor foglalkozik a felnőttekkel szóló írásával. Mintegy három éve készül első regénye, aminek – ahogy ő fogalmazott – semmi köze a meséhez, teljesen más, mint a tőle megszokott dolgok.

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

Gyermekkönyveiből nem hiányozhatnak a hercegnők, de hogy a fiúk se unatkozzanak kalózok is szerepelnek a történetekben. A legutóbbiban pedig a rejtélyes puszirablók kapnak főszerepet. Hogy kik is ők, arról is mesélt nekünk Víg Balázs:

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

A gyerekek már a helyükön ültek, amikor kalózkapitányként megérkezett közéjük Víg Balázs. Sok nevetéssel tarkított délelőttöt tölthettek a könyvtárban a fiatalok, amelyet még egy rablás is színesített.

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

Gyuszi

A legbátrabb gyerkőcöt (Gyuszit) az előadás egy pontján elrabolta a kalózkapitány. A többiek persze találgatták, visszajönnek-e még egyáltalán, de nem kellett félniük, hamarosan visszatértek, és már Gyuszi öltötte magára a kalózvezér szerepét, és csak úgy engedte szabadon a szerzőt, ha olvas egy kicsit a gyerekeknek.

Kalóz rabolta el a gyerekek szívét

ÉR.