2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-09-06 08:43:06

Jövőre a műanyag zacskóért is fizetni kell

Új szabályozás jöhet a jövő évtől a környezetvédelmi termékdíjak megállapításában. Jövőre már a műanyag zacskóért is fizetni kell annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges használatot.

 Jövőre a műanyag zacskóért is fizetni kell

A módosító javaslat célja az európai uniós irányelvek változásának követése, a jelenlegi eljárás egyszerűsítése, az adminisztratív és egyéb terhek csökkentése. Az elképzelés több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható. A díjak jelentős mérséklése várható a fémdobozos italoknál, ugyanakkor a műanyag bevásárlószatyrokat komoly adóteher sújtja. Emelkedik az úgynevezett „beltéri műanyag zacskók” után fizetendő termékdíjtétel is annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges műanyagzacskó- és -táskahasználatot – hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője.

Könnyítés ugyanakkor, hogy a szelektív hulladék tárolására szolgáló műanyag zsák első belföldi forgalomba hozatala után nem kell termékdíjat fizetni. A módosító javaslat egyértelműsíti továbbá, hogy ha egy papír termék egyszerre reklámhordozó és irodában is használatos, akkor az előbbi után kell adózni.

Egyszerűbb lesz a termékbesorolás

A termékdíj-köteles termékek meghatározása korábban rendkívül körülményes volt, 2018. január 1-jétől – a javaslat szerint – a termékdíj-szabályozás egyszerűsíti a termékdíj-köteles termékek besorolását.Az uniós irányelvekkel összhangban változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, a korábbi kilenc helyett öt termékkategória lesz elérhető.

Előtérben a környezetbarát megoldások

Várhatóan csökkenni fog a fizetendő termékdíj a gépjármű termékdíj-köteles alkotórészei és a gépjármű átalány vonatkozásában, az elektromos autók esetében 50 százalékkal, míg a hibrid autók esetében 30 százalékkal, ezáltal ösztönözve a környezetbarát megoldások elterjedését.

A várható változások mellett fontos arra felhívni a figyelmet, hogy főként az utóbbi időben az átfogó adóellenőrzés szerves részét képezi a termékdíj-kötelezettségek ellenőrzése is. Így célszerű a gazdálkodóknak ezen a téren is felkészülten várni az adóellenőröket.

Forrás: piacesprofit.hu