2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2017-11-15 07:31:56

Jönnek az új, gyors Intercity-k

Mivel hamarosan néhány vasútvonal alkalmas lesz a jelenleginél nagyobb sebességű közlekedésre, új InterCity kocsikat is vásárol a vasúttársaság, amelyek 2019-ben jelenhetnek meg a belföldi közlekedésben – értesült a Magyar Hírlap.

 Jönnek az új, gyors Intercity-k

A MÁV-Start Zrt. szolnoki járműjavító üzemében már meg is kezdődött az új vasúti kocsik (IC ) sorozatgyártása, a munkához szükséges beszerzési eljárások jelentős része lezárult –közölte a cég. A Start húsz, saját fejlesztésű és nemzetközi forgalomra is alkalmas IC kocsi előállítását kezdte meg, az első két jármű jövő tavaszra készülhet el.

Először többcélú, így kerékpárok és kerekesszékek szállítására is alkalmas kocsik, majd másodosztályú, termes járművek készülnek. Ezt követően épülnek első osztályú kocsik is. A belföldi használatra szánt IC -ok gyártása is hamarosan elindulhat, a sorozatgyártás 2018-2020 között valósulhat meg, a járművek egy része 2019-től állhat forgalomba.

A Magyar Hírlap kitér arra: a nemzetközi és a belföldi forgalomra készülő kocsik között leginkább a forgóvázak, azaz a futóművek esetében van eltérés, előbbi járművek ugyanis óránként kétszáz kilométeres sebességre alkalmasak, utóbbiak "csak" százhatvanra. A tervek szerint a húsz nemzetközi kocsi mellett száz új IC épül a belföldi forgalom számára.