2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Égető Réka | 2017-12-19 21:22:04

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Beteljesült egy álom, amihez mintegy 800 hódmezővásárhelyi egyén, cég, szervezet összefogása kellett. Kedden egy igazán szép és megható ünnepség keretén belül átadták a kárpátaljai Mezővári új óvodáját.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Nem tudom, ki hogy van vele, én viszonylag kevés emléket őrzök az óvodás éveimről. Illetve emlék nagyon sok van, de a részleteket elhomályosította már az idő. Nem emlékszem a függönyök színére. Nem emlékszem, hány repedés volt a falon. Sem arra, a délutáni pihenéskor milyen ágyneműbe burkolózhattunk. Valószínűleg Mezővári új óvodájának lakói sem ezekre a dolgokra fognak emlékezni az ovis évekből felnőttként. Hanem arra, hogy egy olyan helyen voltak, ahol biztonságban, szeretetben nevelkedtek, ahol nem vacogtatta a hideg a fogaikat, ahol a játék és a nevetés volt az uralkodó a bizonytalanság helyett. Ahol egyszerűen szép gyerekkoruk lehetett.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Egy ilyen gyerekkort kaptak ajándékba Mezővári legkisebb lakosai, de az egész közösség együtt örült a kicsikkel. Sőt, talán sokkal inkább átérezték a felnőttek annak súlyát, mit jelent az, hogy a semmiből pár hónap, alig pár év leforgása alatt a gondolatból, az elhatározásból valóság lehetett.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

2015-ben indult a történet, akkor járt először Mezővári régi óvodájában egy hódmezővásárhelyi delegáció, köztük Hegedűs Zoltán is. A polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester a keddi ünnepségen felelevenítette ezt a látogatást, azt, hogy nem is volt kétség, hogy segítenek ennek a településnek.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Hegedűs Zoltán

„Ez az eddigi legsikeresebb adománygyűjtési akciója Hódmezővásárhelynek. Közel 50 milliónyi készpénz és természetbeni felajánlás gyűlt össze. Ennek az álomnak a megvalósulásához hitre, összefogásra és bátorságra volt szükség. Köszönöm annak a több mint 800 hódmezővásárhelyinek, akik segítették Mezővári új óvodájának létrejöttét. Kívánom, hogy ebben az óvodában mindig legyen gyerekzaj!” Az önkormányzat most sem jött üres kézzel. Egyrészt elhozták a Tiszta Szívvel Egyesület által felajánlott 200 csomag étkészletet, másrészt labdákat, játékokat, könyveket is hoztak az új óvodába.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Dr. Grezsa István

Az új óvoda megvalósulását a magyar kormány is nagyban segítette. Az ő üzenetét, jókívánságát tolmácsolta dr. Grezsa István kormánybiztos: „Bármilyen nehéz helyzet van ma Kárpátalján, bármilyen időnként kilátástalannak tűnő a helyzet az ukrán mindennapok valóságában, az anyaország, Magyarország mindig Önök mellett áll, és mindig békejobbot és segítő kezet fog nyújtani.” A kormánybiztos beszédében hozzátette, hogy ezen a napon még 3 felújított óvodát adtak át Mezővárin kívül Kárpátalján az eddigi 18 mellett, mindez pedig jól jellemzi azt a magyar nemzetépítést, aminek célja, hogy egy közösségbe szervezzék a Kárpát-medencében és a világon szétszóródott magyarságot.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Dr. Grezsa István azt is elmondta, hogy ezt az óvodát zenei óvodának szánják, ahol a zenei képzés jótékony hatását ki tudja fejteni. Ezt alapozta meg a gyerekek (iskolások és óvodások vegyesen) műsora, amit az átadó ünnepségen előadtak. Egy-egy beszéd közt énekkel, tánccal és versikékkel is melegséget hoztak el mindenki szívébe.

Azátadó ünnepség egyik legmegindítóbb momentuma az volt, amikor a gyerekkórus arról énekelt az egyik dalban, hogy "Trianon sírunk nem marad", de nagyon sok más dal is felcsendült:

Az ünnepségen a legtöbb beszéd a köszönet hangján szólalt meg. Így például Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökének beszéde is, aki egy mesefát hozott ajándékba a gyerekeknek. Petruska István, a Beregszászi Járási Hivatal elnöke köszönetében azt hangsúlyozta, „ez az óvoda mindig arra emlékeztessen minket, hogy összefogással sok mindent el lehet érni.” Rezes József, a megyei állami közigazgatási hivatal nemzeti- és vallásügyi vezetője pedig azért mondott köszönetet, hogy „sikerült a képzeletünkben és lelkünkben nem, de a valóságban igencsak létező határokat leküzdeni”. Zán Fábián Sándor püspök-lelkész pedig azt hangsúlyozta, hogy mindazokat, akik segítettek ennek az óvodának a létrehozásában, ők, Mezővári lakosai a szívükbe zárják.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

Zán Fábián Sándor

Salamon Elemér, Mezővári polgármestere beszédét az Almási Istvánra való megemlékezéssel zárta, hiszen Hódmezővásárhely néhai polgármestere is szívügyének tekintette és felkarolta a Mezővári óvoda ügyét. A szülők nevében Gróf Beáta mondott köszönetet.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

A szalagátvágást és az ünnepséget követően a vendégeknek, a hódmezővásárhelyi delegáció tagjainak (köztük az alpolgármesternek és számos képviselőnek, így Molnár Lászlónénak, Benkő Zsoltnak, Nagy Ernőnek) megmutatták az új óvodát.

Jó lesz itt gyereknek lenni!

A Tündérkert nevet viselő intézmény nagy szép, tágas termekkel rendelkezik. Gyönyörű, zöld-sárga színekben pompázó bútorok vannak a termekben, illetve a hálószobákban (ami az ukrán előírások szerint kötelező az óvodákban) békás és egyéb állatfigurás ágyak. Ebben a környezetben biztosan jó lesz gyereknek lenni!

ÉR.