2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-11-06 11:45:57

Játék helyett komoly kutatómunka

Elkezdődtek Makó új levéltárának a kivitelezési munkálatai, melyeket hétfőn a sajtó képviselőinek is bemutattak. A Petőfi parki egykori óvodát adta át ingyenesen az önkormányzat, hogy itt alakíthassák ki a modern intézményt. Ennek köszönhetően a jövőben is lesz Makónak levéltára. A beruházás finanszírozására 130 millió forint államit támogatást kaptak, melyhez az önkormányzat közel 15 milliót tesz hozzá.

Játék helyett komoly kutatómunka

A tervek szerint egy fél év múlva már az új helyszínen, a makói Petőfi parkban fogadja az érdeklődőket a levéltár. Az egykori óvodából alakítják ki az intézményt. Ez azért volt fontos döntés, mert így megmarad a makói levéltár, s nem költöztetik át Szegedre. Sőt, már elkezdődtek azok a tárgyalások, melyek sikeressége esetén a csongrádi megyeszékhelyről visszakerühet Makóra az egykori teljes csanádi iratanyag is, ami közel 800 folyóméternyi dokumentumot jelent. A beruházás finanszírozására az állam 130 millió forintot biztosított. Az önkormányzat nem csupán a kivitelezéshez járult hozzá, hanem a kész épület átadása után a jelenlegi helyről való átköltözéshez is. Ez sem kis munka, hiszen közel 2 kilométernyi iratanyagot őriznek a régi városháza falai között, ami helyet biztosít a levéltárnak. Ez az intézmény az utolsó bérlője ennek a Széchenyi téri ingatlannak, így az üres régi városháza fontos szerepet kaphat majd a szomszédos Hagymatikum bővítése során. Farkas Éva Erzsébet polgármestert hallja:

Játék helyett komoly kutatómunka

Játék helyett komoly kutatómunka

Három makói és egy hódmezővásárhelyi vállalkozás vett részt a közbeszerzési eljáráson, s végül a legjobb árajánlatot adó M-Color 2009 Kft.-t bízták meg a kivitelezéssel. - Örülök, hogy makóiként mi végezhetjük el ezt a munkát, s mi is így tettünk, hiszen nekünk is helyi alvállalkozók dolgoznak be - nyilatkozta a cég ügyvezetője. Méhes Tibor elmondta: közel 900 négyzetméteres lesz az új levétár. A kastélyt, ami az egykori óvoda főépülete volt, szinte teljesen átalakítják, de fontos szerepet kap a hátul lévő volt bölcsőde is, de felépül egy teljesen új raktár is. Hogy pontosan milyen munkálatokat is végeznek a Petőfi parkban, azt Méhes Tibor itt részletezi:

Játék helyett komoly kutatómunka

Játék helyett komoly kutatómunka

- Maga az ingatlan három évtizede áll üresen, így lassan az enyészeté vált volna, ha nem mentjük meg - vette át a szót Kovács Sándor. A körzet települési képviselője kiemelte: számára nem csupán az a fontos, hogy megmaradhat a makói levéltár, hanem az is, hogy ebbe városrészbe költöztetik, így egy újabb intézménnyel bővülhet ez a terület. Kovács Sándor ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Játék helyett komoly kutatómunka

Játék helyett komoly kutatómunka

A makói levéltár óriási múlttal rednelkezik, hiszen 1879-ben lett önálló intézmény, s mind a mai napig működik. - Nem csupán az a feladatunk, hogy őrizzük ezt a hatalmas dokumentumhalmazt, hanem fontos kutatómunka is folyik nálunk, nem csupán mi végezzük ezt, hanem a hozzánk segítségért forduló ügyfelek is - sorolta Urbancsok Zsolt. Az intézmény vezetője kifejtette: ezért is örül annak, hogy a Petőfi parkban egy olyan raktárt is kialakítanak a számukra, melynek a modern polcrendszere még könnyebbé teszi mind a papírok biztonságos tárolását, mind az igény szerinti előkeresését. Urbancsok Zsolt erről itt beszél:

Játék helyett komoly kutatómunka

Játék helyett komoly kutatómunka

Munkatársunktól. K.