2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
1°C
Eső / 3°C
cs / 1°C
p / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-07-07 10:49:41

Járdaépítés helyett kármentesítés

Önerőből négy járda felújítását kezdte el a nagylaki önkormányzat, de a természet közbeszólt, s most a múlt heti hatalmas vihar okozta károkat kell helyette rendbe tenni. Tetőket bontott meg, fákat csavart ki a szél a községben. A környező településekről is érkeztek munkások, hogy segítsenek. A legnagyobb gondot azok a porták jelentik, ahová az önkormányzatt dolgozók nem tudnak bejutni, mivel román tulajdonban vannak, s nem érhető el a gazdája.

Járdaépítés helyett kármentesítés

A nagylaki önkormányzat közel 1,4 millió forint értékben vásárolt anyagokat ahhoz, hogy az úgynevezett vasúton túli területen rendbe tegyék a nagyon rossz állapotban lévő járdákat. A munkálatokat el is kezdték, s épp a Pacsirta utcában dolgoztak a közmunkások, mikor a múlt héten egy óriási vihar csapott le a települsére. Tetőket, tűzfalat bontott meg, fákat csavart ki a szél. Emiatt a járdaépítésen dolgozó közmunkásokat a romok eltakarításához vezényelték.

Járdaépítés helyett kármentesítés

Egyelőre máshol van szükség a munkáskezekre, így a járdaépítés áll

A településen sok idős él, akik nem tudják eltakarítani a leesett cserepeket, a kidőlt fákat, így elsősorban nekik segítenek a közmunkások. - Nagyon hálás vagyok a környező települések önkormányzatainak, mert több helyről is érkeztek hozzánk közmunkások, hogy együtt dolgozzanak a mieinkkel - nyilatkozta Locskai Zoltán. A nagylaki polgármester ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Járdaépítés helyett kármentesítés

Járdaépítés helyett kármentesítés

Pápai László és Locskai Zoltán polgármester

Hogy mekkora károkat is okozott a vihar Nagylakon, azt egyelőre nem lehet tudni. - Akinek van biztosítása, az könnyebb helyzetben van, de hozzánk is érkezett be pár kérelem, s megpróbálunk anyagilag is segíteni a rászorulóknak - folytatta a polgármester. Locskai Zoltán szerint az csak fokozza a porblémát, hogy számos olyan ház is megsérült, melynek a tulajdonosa román állampolgár, s nem tudják elérni. - Az ilyen ingatlanokra be se mehetünk, csak a katasztrófavédelem munkatársainak van rá jogosultsága, hogy elhárítsák a veszélyt - emelte ki a település vezetője.

Járdaépítés helyett kármentesítés

A temetőben is pusztított a vihar, megdőlt fenyőt kellett kivágni

Az egyik károsult Pápai László. A középkorú férfi mozgáskorlátozott, így egyedül nem is tudta volna rendbe tenni a megtépázott házát. - A múlt hét szerdán pont délben csapott le a vihar, a tetőről közel 100 darab cserepet szedett le, az udvaron pedig kivitt négy fát - sorolta a Rózsa soron lakó férfi. Elsőként a kataszrófavédelmisek jöttek, akik a még laza cserepeket bontották le, illetve feldarabolták a kidőlt fákat. A közmunkások pedig előbb összeszedték a romokat, majd újrarakták a tetőt. - Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget, fogalmam sincs, magamtól ezt hogyan oldottam volna meg - hálálkodott Pápai László.

Járdaépítés helyett kármentesítés

Munkatársunktól. K.