2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-5°C
Felhős / 1°C
v / -5°C
h / -5°C
Agrár
Soós Kata | 2017-02-15 10:46:49

Japánban egyeztetett Szijjártó

A Japánba irányuló magyar élelmiszeripari export bővítéséről és magyarországi japán autóipari beruházásokról tárgyalt kedden a távol-keleti szigetországban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Japánban egyeztetett Szijjártó

Japán nemcsak a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, de fontos és dimanikusan bővülő exportpiaca a magyar termékeknek, elsősorban a prémium termékeknek. Az olyan prémium cikkeknek, mint a Pick és a Herendi termékek, a második legjelentősebb piaca - húzta alá a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatása második napján tárgyalt mások mellett IsigeHirojukival, a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) elnökével, JamamotoJuji mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel és IsozakiJoszuke mezőgazdasági miniszterhelyettessel.

A miniszter az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, a magyar baromfitermékek exportjának dinamikus bővülését "keresztülhúzta az európai madárinfluenza". "Ezért megállapodtunk abban, hogy amint a magyar hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a madárinfluenzán túllegyünk, nagyon rövid időn belül újra megnyitják a magyar baromfitermékek előtt a japán piacot" - mondta Szijjártó Péter.

Szintén megállapodás született arról, hogy a vonatkozó kétoldalú megállapodást újratárgyalják azzal a céllal, hogy a jövőben ilyen esetben csak az érintett megyére vonatkozóan kelljen beviteli tilalmat elrendelniük a japán hatóságoknak, ne pedig országos szinten.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar mangalica hústermékek sikere Japánban alapja lehet a szintén vaddisznóhúsból készült prémium minőségű termékek exportjának. Látogatása keretében megállapodás született arról, hogy megindítják a magyar vaddisznóhús Japánba szállításához szükséges engedélyezési tárgyalásokat.

Rámutatott, hogy 2017-ben Japán lesz a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége, ezáltal a kétoldalú élelmiszeripari kapcsolatok újabb lendületet kaphatnak.

A miniszter megbeszélést folytatott továbbá a JAPIA (JapanAutoPartsIndustries) képviselőivel, SzuzukiTosihiróval, a Suzuki elnök-vezérigazgatójával, valamint a Toyota és a Bridgestone vállalatok képviselőivel.

A német gyártók után a japán autógyártók jelentik a magyarországi autóipar második legfontosabb tartópillérét - mutatott rá Szijjártó Péter. "A japán vállalatok folyamatosan bővítik magyarországi jelenlétüket és egyértelműen úgy tekintenek Magyarországra, mint európai tevékenységük egyik központjára" - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta: keddi tárgyalásai nyomán is újabb beruházások fognak Magyarországra érkezni, az ezekről szóló végleges döntéseket későbbi időpontban, az érintett vállalatokkal egyeztetve jelentik majd be.

Kiemelte: autóipari tárgyalópartnerei pozitív visszajelzést adtak a magyarországi adóintézkedésekről, amelyekkel Magyarország az EU legversenyképesebb beruházási környezetével rendelkező országává vált. Kedvezően értékelték a mobilitási kedvezményekre és a magyar oktatási rendszer átalakítására vonatkozó kormányzati intézkedéseket is.

Stratégiai partnerségről állapodtak meg az autóipari, infokommunikációs és elektronikai alkatrészeket gyártó SumitomoElectric vállalattal.

A látogatás keretében úgynevezett WorkingHolidayScheme megállapodást írtak alá a turisztikai vagy tanulmányi céllal egy évnél nem hosszabb ideig Japánban tartózkodó, 18-30 év közötti magyar állampolgárok munkavállalása feltételeinek könnyítéséről. Ezek a munkavállalók az ott szerzett tapasztalatokat később magyarországi munkavégzésük során kamatoztathatják - hangsúlyozta a miniszter.

Forrás:

Külgazdasági és Külügyminisztérium