2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
-0°C
Felhős / 6°C
v / -0°C
h / -0°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-11-24 14:53:41

Japán tévések forgattak Zomboron

A TV Tokyo stábja forgatott kedden a kiszombori Dózsa György Általános Iskola egyik matematika óráján. Nakamura Kei rendező és csapata azért kereste fel az intézményt, mert szorobánnal, vagyis egy ősi japán szerkezettel is tanulnak számolni a zombori kisdiákok. Az iskolában közel két évtizede folyik szorobánoktatás.

Japán tévések forgattak Zomboron

- Az intézményünkben több mint húsz esztendeje tanulnak a diákjaink szorobánnal számolni - nyilatkozta Szabóné Vígh Erzsébet, a kiszombori Dózsa György Általános Iskola igazgatója. Ennek a régi japán szerkezetnek az oktatása a Vajda családnak köszönhető. Vajdáné Bárdi Magdolna vezeti be a szorobán rejtelmeibe matematika órákon a zombori kisdiákokat.

Japán tévések forgattak Zomboron

Vajdáné Bárdi Andrea még 1990-ben látott a televízióban egy olyan műsort, melyben első osztályosok számoltak szorobánnal. - Felkutattam, melyik iskoláról van szó, s bejelentkeztem náluk egy bemutató órára, s onnan indult az egész - árulta el a tanítónő. Érdekesség, hogy ez az intézmény a sakkozó Polgár-lányok édesapjának volt a magániskolája, ahol egy japán hölgy tanította eszperantó nyelven szorobánozni a gyerekeket.

Japán tévések forgattak Zomboron

Azóta Kiszomboron a mindennapi oktatás részévé vált a szorobán. Mivel ezt nem lehet kapni bármilyen üzletben, így Vajdáék otthon készítik is ezeket az eszközöket. Az ötödikes Süveg Merse Péter és Budai Márk elsős kora óta használja ezt a golyós szerkezetet. - Eleinte nehéz volt, mert nem tudtam, hol lehet rajta a számokat kirakni, de most már gyorsan tudom használni - mondta Péter. Márkkal közösen egy gyors bemutatót is tartottak, s szinte pillanatok alatt mondták is a pontos eredményt, pedig háromjegyű számot szoroztak kétjegyűvel.

Japán tévések forgattak Zomboron

A TV Tokyo egyik stábja már régóta keres olyan témákat, melyek a szigetországon kívüliek, de a japánokkal foglalkozik. Így jutottak el - az internetnek köszönhetően - a kiszombori iskolába is, ahol ezzel az ősi japán eszközzel dolgoznak a gyerekek. Nakamura Kei rendező és Tamura Seiji operatőr, illetve a stáb - tolmács segítségével - el is beszélgetett a diákokkal, valamint a tanítónővel. A kiszomboron felvett anyag - a világ számos országában forgatottakkal együtt - várhatóan január végén, február elején kerül adásba Japánban.

Japán tévések forgattak Zomboron

Munkatársunktól. K.