2017. december 17. vasárnap, Lázár
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
-0°C
Köd / -1°C
h / -0°C
k / -1°C
Reklám
Égető Réka | 2017-05-08 16:02:50

Ízbombával támadnak az óriáseprek

A tavasz első hírnöke a gyümölcsimádók számára kétségtelenül az eper. A piros, zamatos finomságból érkezett a szerkesztőségünkbe kétládányi. Szél Istvánt, a Szél Kertészet vezetőjét kérdeztük az idei kínálatról.

Ízbombával támadnak az óriáseprek

Íme az "Ázsia" nevezetű gigaeper

A sok eső és a kevés napfény nem kedvez az epertermesztésnek, azonban ez Széléknél nem akadály, hiszen a természeti körülményekből fakadó hiányosságokat ők szeretettel és gondoskodással pótolják. A kertészetben a rengeteg fajta gyümölcs mellett 3000 négyzetméteren növekednek az eprek.

Ízbombával támadnak az óriáseprek

Szél István és Boros Ilona, a Rádió 7 munkatársa

Szél István kétféle eperből hozott hétfőn kóstolót a Rádió 7 szerkesztőségébe. A méreteivel csábító Ázsia névre keresztelt gyümölcs az egyik, amelyek között egyenként akár 10-12 dekásat, sőt még nagyobb darabokat is találhatunk, és emellett fantasztikus az ízük is. Azonnal teszteltük magunk is, és az ízpróba előtt sokszor megdöbbenve tapasztaltuk az eprek óriási voltát.

Ízbombával támadnak az óriáseprek

A "Clery" is szépen mosolyog

A másik eperfajta a Clery névre hallgat. Az ún. nagymamatípusú eper valamivel kisebb és a színe is világosabb, viszont aromájában rendkívül értékes fajtáról van szó.

Bakháton, földben termettek az eprek. Februárban, amikor a hó elolvad, ráhúzzák a fóliát a földre. Így a széltől, homokveréstől védve vannak a piros kincsek, illetve a fóliának köszönhetően melegebb klímában érhetnek be, de azért szükséges a folyamatos szellőztetés. Emellett kevesebb vegyszer is szükséges az ilyesfajta neveléshez.

Ízbombával támadnak az óriáseprek

Szél Istvánnak egész családja segít a gyümölcsök nevelésében, betakarításában, illetve esetenként az elpusztításában is. „Vasárnap a két unokám is kint volt a kertészetben, a feleségemet köszöntötték meg Anyák Napja alkalmából. A nagyobbik beállt szedni, de emellett négy, tenyérnyi epret is megevett” – mesélte a kertészet vezetője, a büszke nagyapa. „Mindannyian benne vagyunk ebben, szívvel-lélekkel.”

Ez utóbbi lehet a titkos hozzávaló.

Ízbombával támadnak az óriáseprek

Icu mellett Arany Edina is serényen besegített a tesztelésbe.

Jó hír, hogy a termesztők úgy számolnak, hogy egészen június elejéig lesz bőven eper - tette hozzá Szél István.

A Szél Kertészet a 47-es főúton, Székkutas irányában, a 187-es kilométerkőnél található, ahol délelőtt 10 órától este 6-ig fedezhetőek fel a csodaeprek és egyéb gyümölcsök.

ÉR.