2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2015-05-20 11:36:22

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

Közel ötven diák vett részt azon a megyei zongoraversenyen, melynek szerdán a Hagymaház adott otthont. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Istók Margit-emlékhét programsorozatához kapcsolódott ez az esemény.

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

Első alkalommal rendezte meg a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az Istók Margit Megyei Zongoraversenyt. Az 1995-ben elhunyt zongoratanárnő évtizedeken át tanított az intézményben. Halálának 20. évfordulójára számos programmal emlékeznek meg a Maros-parti városban, s ennek keretében szervezték meg szerdán a Hagymaházban a zongoraversenyt. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően valósult meg az emlékhét.

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

- Az egyéni zeneoktatás különleges felelősséggel jár, a pedagógusok segítik kibontani a tehetséget és felkeltik a gyermekekben az alkotás, a teremtés iránti érdeklődést - mondta köszöntőjében az oktatási intézmény igazgatója, Kincses Tímea. A Hagymaház dísztermében közel ötven diák mutatta meg zongoratudását. A nézőtéren helyet foglaló szülők, rokonok, barátok lelkes tapssal bíztatták a kis növendékeket.

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

Négytagú szakmai zsűri bírálta el a produkciókat. Szentpéteri Csilla zongoraművész és dr. Kerek Ferenc professzor, egyetemi tanár egykoron maguk is Istók Margit tanítványai voltak. Rajtuk kívül a zsűri másik két tagja: Gilinger Katalin, az Istók Margit Alapítvány elnöke, valamint Császár Zsuzsa zongoraművész volt.

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

A versenyen résztvevő tanulók nem csupán makóiak voltak, hanem Szegedről, Csongrádról, Szentesről és Bajáról is érkeztek gyermekek. A versenyzők többségének nem szokatlan közönség előtt szerepelni, hiszen nem először lépnek színpadra. Arany-, ezüst- vagy bronzfokozatot szerző diákoknak könnyebb lesz az útja a zenei konzervatóriumok, valamint a zenei pálya felé.

Istók Margit emlékére zongoraversenyt rendeztek Makón

Eredmények: 1. korcsoport, arany minősítés: Kocsis Ádám István (Szeged), Pásztor Viktória (Makó), kiemelt arany minősítés: Karácsonyi Eszter (Szeged), Szepesszentgyörgyi Hanna (Szeged). 2. korcsoport, arany minősítés: Bucskó Gergely (Szeged), Sonkovics Anna (Makó), kiemelt arany minősítés: Balázs-Piri Soma (Szeged), Gincsai Dóra (Szeged). 3. korcsoport, arany minősítés: Dávid Levente (Szeged), Kóta Kata (Szeged), Palásti Ildikó (Csongrád), kiemelt arany minősítés: Türr Liza (Szeged). 4. korcsoport, arany minősítés: Tóth Natália (Sándorfalva).

Munkatársunktól. K.