2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Czabarka János | 2018-01-26 07:46:06

Ismét megrendezik szombaton a fizika napját

Ismét megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE): szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, és megismerkedhetnek az intézmény tudományos, oktatási tevékenységével.

Ismét megrendezik szombaton a fizika napját

A Fizikai Intézet Dóm téri épületében tíz standon mutatnak be látványos és többségében kipróbálható kísérleteket, szimulációkat: a látogatók többek között azt is megtanulhatják, hogyan lehet lézershow-t készíteni.

Az első előadáson Ignácz Ferenc mutat be „hideg-meleg" fizikai kísérleteket, később pedig Tápai Márton Új ablak az Univerzumra: a gravitációs hullámok címmel beszél az elmúlt évek egyik legnagyobb fizikai felfedezéséről. A fizika és az élettudományok kapcsolatáról az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai tartanak előadást és interaktív foglalkozásokat.

A pedagógusképző kar udvarán felállított, monumentális, 11 méter magas légnyomásmérő eszköz, a Torricelli-cső működése is megfigyelhető majd, valamint az egyetem nagy intenzitású lézerlaboratóriumába is bepillanthatnak a vendégek. A rendezvényen korábbi hallgatók számolnak be az elhelyezkedési lehetőségekről, emellett az érdeklődők külön standnál ismerkedhetnek meg a szegedi lézerközpont kínálta karrierlehetőségekkel.

forrás:delmegyer.hu